«Παγωμένο» θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, για τους επόμενους 5 μήνες, το θέμα της ψηφιακής μετάβασης της τηλεόρασης στη χώρα μας, με σημαντικές επιπτώσεις στην καταληκτική ημερομηνία, κατά την οποία θα περάσουμε τελικά πλήρως στο νέο μοντέλο εκπομπών.
Οι εξελίξεις μεταθέτουν την καταληκτική ημερομηνία πλήρους μετάβασης της χώρας στις ψηφιακές εκπομπές, τουλάχιστον κατά ένα 6μηνο.

Η ΕΡΤ δεν κάνει πίσω, ούτε στο θέμα της διακοπής των αναλογικών εκπομπών ούτε στο θέμα των μεταδόσεων υψηλής ευκρίνειας, ενώ, από την πλευρά τους, οι ιδιώτες αναμένουν κινήσεις καλής θέλησης από την κυβέρνηση.

Το κλίμα που υπήρξε στις ανεπίσημες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των δύο πλευρών, κάθε άλλο παρά ήρεμο μπορεί να χαρακτηριστεί, ωστόσο, τη Δευτέρα το πρωί, στην Ειδική Επιτροπή για την ψηφιακή μετάβαση, το θέμα δεν ετέθη μετά από «συμφωνία κυρίων».

Στις διαβουλεύσεις αυτές, η πλευρά της κρατικής τηλεόρασης διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για μη μόνιμη εκπομπή, ενώ και ο αρμόδιος για το θέμα αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, φρόντισε να διευκρινίσει, μέσα από πολλαπλές παρουσίες σε ηλεκτρονικά μέσα, ότι η εκπομπή υψηλής ευκρίνειας αφορά συγκεκριμένα και μόνο τηλεοπτικά γεγονότα και δεν πρόκειται για μεταδόσεις καναλιού με συνεχές πρόγραμμα.

Βάσει αυτών και δεδομένης της συντηρητικής στρατηγικής που φαίνεται να ακολουθείται, μετά την Παρασκευή το βράδυ, από την πλευρά των ιδιωτικών σταθμών, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει μια σειρά άτυπων δεσμεύσεων από την πλευρά της πολιτείας, σε πολλαπλά ζητήματα, που σχετίζονται με τη λειτουργία της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς (θεσμικά και άλλα).

Νέο σημείο μετάβασης από Σεπτέμβριο

Μέχρι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις αυτές, το θέμα της μετάβασης μένει «παγωμένο». Στη επίσημη συνάντηση, της Επιτροπής για την ψηφιακή μετάβαση, δεν ετέθη θέμα από καμία πλευρά για μη τήρηση των δεσμεύσεών του σε ό,τι αφορά το θέμα των ψηφιακών εκπομπών στη Θεσσαλία -άρα η μετάβαση θα γίνει στις 27 Μαΐου- δεν ορίστηκε ωστόσο το επόμενο γεωγραφικό σημείο που θα εκπέμψει η ψηφιακή τηλεόραση.

Η επόμενη συνάντηση

Ειδικότερα, βάσει αυτού και δεδομένου ότι η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής έχει οριστεί για μετά το άνοιγμα του Δοβρουτσίου, μέσα στο καλοκαίρι δεν θα υπάρξει έναρξη ψηφιακών εκπομπών σε άλλο σημείο της χώρας. Επιφυλάξεις εκφράζονται και για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ωστόσο το πιθανότερο είναι να επιλεγεί κάποιο σημείο μεταξύ των τριών επικρατέστερων (Αρόη, Κρήτη, Ακαρνανικά).

Οπως και αν έχει, η εξέλιξη αυτή μεταθέτει την καταληκτική ημερομηνία πλήρους μετάβασης της χώρας στις ψηφιακές εκπομπές τουλάχιστον κατά ένα 6μηνο και αυτό, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει άλλη διαφωνία στο επόμενο διάστημα. Μετέωρο, εξάλλου, έμεινε και το θέμα της επικοινωνίας του εγχειρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία που έχει θέσει η Ε.Ε. για τις χώρες - μέλη είναι το 2012, σε λιγότερο από 8 μήνες. Βάσει των εξελίξεων, ενδέχεται η μετάβαση στη χώρα μας να τοποθετηθεί περί το 2014.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr