[IMG]http://img34.**************/img34/4347/60bo.jpg[/IMG]
«Πράσινο φως» σε νέες ρυθμίσεις και αλλαγές στο χώρο της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, δίνει η κυβέρνηση, υπό όρους ωστόσο, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο και την απώλεια θέσεων εργασίας σε αρκετές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», πρόκειται για όρους, οι οποίοι διαφοροποιούν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα και αποσκοπούν αφενός στη βελτίωση της ευελιξίας των τηλεοπτικών επιχειρήσεων στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, αφετέρου όμως και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.
Πριν από περίπου ένα μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, με δηλώσεις του δημοσιοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς που αφορούν στην συγχνώνευση ή στις συνεργασίες των τηλεοπτικών επιχειρήσεων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το γενικό πλαίσιο προθέσεων της κυβέρνησης για το ραδιοτηλεοπτικό χώρο.

Συγχωνεύσεις
Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης της διαφημιστικής δαπάνης, καθώς και το γεγονός ότι μια νέα κωδικοποίηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, ενόψει και της ψηφιακής προοπτικής, είναι απαραίτητη, οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε η διεργασία για τη θέσπιση των επιμέρους κανόνων που θα καταστήσουν την προοπτική αυτή δυνατή.
Από το διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη, κατέστη σαφές ότι στην περίπτωση των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων, δεν μπορούν απλώς να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί συγχωνεύσεων που ισχύουν για τις ανώνυμες εταιρείες.
Προβλήματα που σχετίζονται με την χρήση των συχνοτήτων -θα έπρεπε για παράδειγμα, η μια από τις δυο συχνότητες να επιστραφεί στο κράτος, πράγμα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά αν πρόκειται για σταθμούς εθνικής εμβέλειας- καθώς και το νέο περιβάλλον δραστηριοτήτων που θα δημιουργούσε μια τέτοια εξέλιξη, οδήγησαν την πολιτεία να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα μπορούσε -αν τελικά μπορεί- να λειτουργήσει ένα τέτοιο μοντέλο.
Ως εκ τούτου, το θέμα αυτό θα χρειαστεί περαιτέρω συζήτηση και διαβούλευση και επί του παρόντος περνά για δεύτερο χρόνο.
Επισημαίνεται ότι η συγχώνευση επιχειρήσεων -ανεξάρτητα από τον κλάδο εφαρμογής της- οδηγεί αναπόφευκτα, μεταξύ άλλων, και σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση απολύσεων που καταγράφηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο, προκάλεσαν ένα επιπλέον προβληματισμό.

Συνεργασίες υπό όρους
Ο ίδιος προβληματισμός ετέθη και σε ό,τι αφορά την προοπτική άρσης των απαγορεύσεων για πολυεπίπεδες συνεργασίες μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Το λεγόμενο μοντέλο εργασίας της Digea, -όπου οι 7 τηλεοπτικοί σταθμοί συνεργάζονται σε πολλαπλά επίπεδα, κυρίως σε ότι αφορά το τεχνικό κομμάτι των ψηφιακών μεταδόσεων- θεωρείται ιδιαίτερα αποδοτικό μεταξύ τηλεοπτικών επιχειρήσεων.
Πρακτικά ωστόσο, μια άνευ όρων εφαρμογή του στην υφιστάμενη ραδιοτηλεοπτική αγορά, θα σήμαινε και ουσιαστική διαφοροποίηση στις ανάγκες προσωπικού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και δεδομένου του ότι μπορούν να υπάρξουν πραγματικά οικονομίες κλίμακας για τις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις από τις μεταξύ τους συνεργασίες, η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα αυτή στις επιχειρήσεις, βάσει ωστόσο των ισχυουσών διατάξεων που αφορούν τους όρους απασχόλησης στα ΜΜΕ.
Όπως είναι γνωστό στις υπάρχουσες διατάξεις, οι οποίες θα διατηρηθούν και ενδεχομένως θα ενισχυθούν, -και στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να παίξουν ενεργό ρόλο οι κλαδικές Ενώσεις- προβλέπεται για κάθε κατηγορία ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, συγκεκριμένος -ελάχιστος- αριθμός εργαζομένων.
Στο νέο πλαίσιο που προωθείται, θα υπάρξει εκ νέου κωδικοποίηση αρκετών διατάξεων, ενδεχομένως με περισσότερες από μια νομοθετικές πράξεις, η οποία θα επιφέρει αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα στη λειτουργία τόσο της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς όσο και στον ευρύτερο χώρο του Τύπου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού είναι έτοιμο σε ότι αφορά την πρώτη φάση αλλαγών, για τις οποίες αναμένεται πλέον η έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους.naftemporiki