Με λειτουργικό πλεόνασμα που θα ξεπεράσει τα 48 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2010, αλλά και με επενδυτικό πρόγραμμα που στα αμέσως επόμενα χρόνια -την περίοδο 2011/2014- θα φτάσει στα 32 εκατ. ευρώ, προχωρά η ΕΡΤ με γνώμονα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και να υπηρετήσει το δημόσιο χαρακτήρα της.

Οπως ανέφεραν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, και ο διευθύνων σύμβουλος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, Λάμπης Ταγματάρχης, στόχος της ΕΡΤ είναι να επιστρέψει στο θεσμικό της ρόλο και να υπηρετήσει τις ανάγκες του Ελληνα πολίτη.

Επενδύσεις και οικονομική κατάσταση

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μετάβαση, δόθηκαν στοιχεία για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ στα επόμενα 4 χρόνια, όπου προγραμματίζονται επενδύσεις 32 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα 48,1 εκατ. το 2010, 47,2 εκατ. το 2011, 35,4 εκατ. το 2012, 55,7 εκατ. το 2013 και 41,9 εκατ. το 2014.

Με αφορμή τα οικονομικά της ΕΡΤ, ο κ. Χυτήρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προηγούμενο στρεβλό καθεστώς των υπέρογκων αμοιβών του φορέα, τόνισε ότι γίνονται και θα γίνουν περικοπές, ενώ επισήμανε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων έχει αμοιβές της τάξης των 1.400 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, ανέφερε ότι θα είναι πλήρως ανανεωμένο, μακριά από τη λογική του ανταγωνισμού με τους ιδιώτες.

Θεσμικός ο ρόλος της ΕΡΤ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χυτήρης στις κριτικές φωνές που ακούγονται για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ειδικότερα, ο κ. Χυτήρης, μιλώντας για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, τόνισε ότι είναι μια οντότητα κατοχυρωμένη από τους κανονισμούς της Ε.Ε. και την Επιτροπή σε όλη την Ευρώπη και ο στόχος της είναι διαφορετικός από εκείνον της ιδιωτικής.

Ο χαρακτήρας της είναι διάφορος. Οι ιδιωτικές τηλεοράσεις είναι επιχειρήσεις και, επομένως, κινούνται με τα δικά τους κριτήρια. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση καθρεφτίζει όλες τις πτυχές της κοινωνίας και της χώρας. Στηρίζεται στο ανταποδοτικό τέλος, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., ανήκει στον Ελληνα πολίτη που την πληρώνει και κρίνεται από αυτόν.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στον τομέα της ενημέρωσης, για τον οποίο ο υπουργός τόνισε πως οφείλει η ΕΡΤ να είναι αντικειμενική στις ειδήσεις και πλουραλιστική στις ενημερωτικές εκπομπές, να στηρίζει τον ευγενή και δημοκρατικό διάλογο.

Να τη χαρακτηρίζει ένα πολιτιστικό επίπεδο σε όλες τις πτυχές και τα προγράμματά της. Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στις κάθε είδους παρεμβάσεις, για τις οποίες επισημάνθηκε ότι αποτελούν πρακτική του παρελθόντος και μόνον.

«Αυτό έχει τελειώσει», τόνισε ο κ. Χυτήρης και επισήμανε ότι δεν πρέπει να ξαναεμφανιστεί. «Σας το λέω ως υπουργός που έχω την ευθύνη ότι οι παρεμβάσεις θα είναι μόνο ως προς την ποιότητα και τις γενικές αρχές ορθής λειτουργίας», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Η τηλεόραση γίνεται ψηφιακή και θα έχει περισσότερες δυνατότητες. Εκεί δεν χωρούν παρεμβάσεις από κανέναν».

Νέα πορεία για την ΕΡΤ

«Θέλουμε μια τηλεόραση που να μην είναι μίζερη και στενόχωρη που θα αναπαράγει τη φτώχεια, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Θέλουμε να μην αποκλειστεί κανείς και να έχουν όλοι λόγο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, αναλύοντας το όραμά του για την ΕΡΤ και διευκρίνισε ότι ο φορέας θα πάει σε λογική συμπαραγωγών.

Επίσης, τόνισε ότι θα γίνει λελογισμένη χρήση κονδυλίων και ανέφερε ότι ήδη ο φορέας έχει μπει σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού κόστους συμβολαίων, όπως με την Disney, καθώς και των συμβολαίων για τα αθλητικά δικαιώματα. «Αν κόψουμε 10%, θα κερδίσουμε πολλά χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr