Να παρακάμψουν τους Τούρκους μεσάζοντες και να πωλούν φυσικό αέριο απευθείας στην Ελλάδα, σχεδιάζουν οι αρμόδιες αρχές του Αζερμπαϊτζάν.

Ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν, Natik Aliyev, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απ' ευθείας πώληση 0,7 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως ''συμφωνήσαμε με την Τουρκία και την Ελλάδα ότι το αζέρικο αέριο θα πωλείται στην Ελλάδα χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας".

"Νομικά ζητήματα συζητούνται αυτή τη στιγμή. Οι όγκοι θα είναι οι ίδιοι, 700 εκατ. κυβικά μέτρα, αλλά μπορεί να αυξηθούν στο μέλλον" πρόσθεσε.


Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, ο βρέθηκε χθες στο Μπακού για την επίτευξη της συμφωνίας, έκανε λόγο για συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι συνομιλίες αφορούσαν την προμήθεια φυσικού αερίου από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του υπεράκτιου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην Κασπία, τα αποθέματα του οποίου ''πολιορκούν'' η Ρωσία, οι εμπνευστές του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, καθώς και οι χώρες που εμπλέκονται στον Διασυνδετήριο αγωγό Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία (ITGI).

Επιπλέον, ο κ. Σαχίνης είπε ότι η συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων ολοκληρώθηκε την 01/02, στο Μπακού.''Πρόκειται, απλώς και μόνο, για το ξεκίνημα της διαδικασίας και αν έχουμε αποδείξεις για το ότι οι απευθείας αγορές έχουν νόημα από εμπορικής σκοπιάς, θα υπογράψουμε συμβόλαιο. Θα θέλαμε να προχωρήσουμε γρήγορα. Το ίδιο επιθυμούν και η κρατική ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR και η τουρκική BOTAS'', πρόσθεσε ο κ. Σαχίνης.

Δεν διευκρίνισε πότε το Αζερμπαϊτζάν θα ξεκινήσει τις απ' ευθείας πωλήσεις.
Η Ελλάδα ήδη προμηθεύεται εδώ και δύο χρόνια μέσω της Τουρκίας αζέρικο φυσικό αέριο όγκου 0,7 δις κυβικών μέτρων ετησίως.


πηγη