Εντείνονται τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, παρά τις διαβεβαιώσεις, με το τελευταίο "χτύπημα" να έρχεται από τον ΟΟΣΑ.


«Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, στο περιθώριο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία, επισήμανε ότι τα προβλήματα με το χρέος της χώρας δεν είναι κάτι καινούριο και πως η υποβάθμιση της αξιολόγησής της από την Standard& Poor's θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.


Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, υπογραμμίζουν την ανάγκη διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).


Ειδικότερα, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε τη θέση του ότι το ΕΤΧΣ πρέπει να ενισχυθεί ποσοτικά και ποιοτικά ώστε να καταστεί όσο το δυνατό πιο ευέλικτο και να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.Ο Όλι Ρεν από την άλλη πλευρά σημειώνει ότι δεν είναι ακόμα σαφές με ποιο τρόπο θα αυξηθεί το πραγματικό βεληνεκές δανεισμού του Ταμείου χωρίς να αυξηθεί το όριο των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται από το καταστατικό του.«Υπάρχουν διάφορες επιλογές, όπως μεγαλύτερες εγγυήσεις ή πληρωμές κεφαλαίων στο ΕΤΧΣ. Είναι σαφές ότι όλες οι χώρες πρέπει να μετέχουν, αλλά δεν μπορεί να φέρουν το βάρος μόνο οι χώρες με τη βαθμολογία ΑΑΑ», ανέφερε.


Βασικός στόχος της ενίσχυσης του Ταμείου κατά τον Όλι Ρεν είναι να αποδειχθεί με αξιόπιστο τρόπο στις αγορές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία κερδοσκοπία κατά του ευρώ και πως οι κερδοσκοπικές πωλήσεις δεν συμφέρουν.

Μαρίνα Κουτσούμπα


πηγη