Οι ηλικιωμένοι πρέπει να μένουν μακριά από το τιμόνι όχι επειδή δεν βλέπουν καθαρά αλλά επειδή βλέπουν υπερβολικά πολλά περιττά πράγματα και ζαλίζονται.


Μία ομάδα Αμερικανών νευροεπιστημόνων υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας έχει χάσει την ικανότητα να "μπλοκάρει" τις περιττές λεπτομέρειες του φόντου, με συνέπεια να αδυνατούν να διακρίνουν σωστά τα άλλα αυτοκίνητα και τους πεζούς.

"Η ποσότητα οπτικών πληροφοριών γύρω μας είναι τεράστια και δεν έχουμε την εγκεφαλική δύναμη να τις επεξεργαστούμε όλες. Οι ηλικιωμένοι είναι καλύτεροι στο να αντιλαμβάνονται τις μεγάλες κινήσεις στο υπόβαθρο, ενώ οι νέοι καταστέλλουν αυτή την αντίληψη", σημείωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, Duje Tadim.


Η ανακάλυψη αυτή, όπως σημείωσε, θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε νέες τεχνικές εκπαίδευσης των ηλικιωμένων οδηγών, ώστε να εξασκηθούν να μπλοκάρουν τις περιττές οπτικές πληροφορίες που τους αποσπούν την προσοχή.Στο πλαίσιο της έρευνά τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική της "διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης", μεταφέροντας ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο εθελοντών και αναστέλλοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία μιας συγκεκριμένης περιοχής, της μέσης βρεγματικής οπτικής περιοχής.


Με το να μπλοκάρουν τη δράση της, έλεγξαν πόσο καλά μπορούσαν να διακρίνουν οι εθελοντές τις κινήσεις μικρότερων και μεγαλύτερων αντικειμένων. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές μπορούσαν να εντοπίσουν ευκολότερα τα μεγαλύτερα αντικείμενα στο υπόβαθρο.


Συμπέραναν έτσι ότι η δυσλειτουργία αυτής της περιοχής του εγκεφάλου πιθανότατα ευθύνεται για την καλύτερη αντίληψη που έχουν οι ηλικιωμένοι, σε σχέση με τους νέους οδηγούς, σε ό,τι αφορά τις κινήσεις στο οπτικό υπόβαθρο.


Στους νέους, από την άλλη πλευρά, η σωστή λειτουργία της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου "μπλοκάρει" τις συνήθως άσχετες κινήσεις και τις άλλες πληροφορίες στο υπόβαθρο του οπτικού πεδίου, με αποτέλεσμα να μπορούν να συγκεντρωθούν στα μικρότερα κινούμενα αντικείμενα μπροστά τους κι έτσι να οδηγούν πιο εύκολα και πιο ακίνδυνα.

Μαρίνα Κουτσούμπα


πηγη