Με τις διαθέσιμες διευθύνσεις του Διαδικτύου να κοντεύουν να τελειώσουν, απειλώντας να φρενάρουν την επέκταση του Παγκόσμιου Ιστού, η Google, η Yahoo και το Facebook ετοιμάζονται για μια πρώτη δοκιμή του νέου συστήματος διευθύνσεων, με την ονομασία IPv6.

Η δοκιμή προγραμματίζεται για τις 8 Ιουνίου 2011, λίγους μήνες πριν από την εξάντληση των διευθύνσεων του IPv4, η οποία αναμένεται να συμβεί το Νοέμβριο 2011.

Η μετάβαση στην έκδοση 6 του Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου, με την οποία θα δημιουργηθούν τέσσερα δισεκατομμύρια περισσότερες διευθύνσεις, είναι «ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την προστασία του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε» δήλωσε ο Βιντ Σερφ, ένας από τους «πατέρες» του Internet, σήμερα αντιπρόεδρος της Google.

Στο πλαίσιο του κρίσιμου τεστ, που θα διαρκέσει 24 ώρες, το Google.com, το Facebook.com και το YouTube.com (το οποίο ανήκει στη Google) θα λειτουργούν μόνο στο IPv6. Στη δοκιμή συμμετέχει και η υπηρεσία φιλοξενίας πολυμέσων Akamai, από την οποία εκτιμάται ότι περνά το ένα τέταρτο της διαδικτυακής κίνησης σε όλο τον κόσμο.

Η πρόσβαση ενδέχεται να είναι αδύνατη για τους χρήστες των οποίων οι πάροχοι πρόσβασης δεν είναι συμβατοί με το νέο σύστημα.

Η Google προσφέρει μια ειδική έκδοση του δικτυακού τόπου της σε iPv6 από το 2008, ενώ το Facebook κάνει το ίδιο από το 2009.