Δύο φάρμακα που θεραπεύουν τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας C, της ασθένειας που μολύνει το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ετησίως χωρίς να γίνεται συνήθως αντιληπτή, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά εντός του έτους.

Οι σημερινές φαρμακευτικές αγωγές για τη χρόνια λοίμωξη βασίζονται στο συνδυασμό δύο ουσιών, ωστόσο δε φαίνεται αποτελεσματικός για το 40% των περιπτώσεων. Πιο πρόσφατες δοκιμές όμως, έδειξαν ότι η προσθήκη ενός τρίτου φαρμάκου, αυξάνει το ποσοστό ίασης στο 65% με 75% των περιπτώσεων.

“Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή θεραπείας”, δήλωσε ο Τζον Γουόρντ, αρμόδιος για τις έρευνες κατά της ηπατίτιδας C στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το τρίτο φάρμακο που κρίνεται “ικανό” από τους ειδικούς, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες και να μειώσει το χρόνο θεραπείας της λοίμωξης, είναι είτε η τελαπιβίρη, που ανέπτυξε η Vertex Pharmaceuticals είτε η μποσεπρεβίρη της Merck.


Ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) προσβάλλει τα κύτταρα του συκωτιού και σε διάστημα μερικών δεκαετιών μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος.


Μεταδίδεται από μολυσμένο αίμα, και τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών και σε μεταγγίσεις, που πραγματοποιήθηκαν πριν αρχίσουν να ελέγχονται για τον ιό οι μονάδες αίματος.


Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια γίνεται αντιληπτή κατά τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων ρουτίνας, ενώ προς το παρόν, δεν υπάρχει εμβόλιο για την ασθένεια.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο φαρμακευτικών εταιρειών, στους ασθενείς που χορηγούνται τελαπιβίρη ή μποσεπρεβίρη επιτυγχάνεται πλήρης ίαση, καθώς κανένα ίχνος του ιού δεν ανιχνεύεται στο ήπαρ έξι μήνες μετά την τελευταία δόση των φαρμάκων, αυξάνονται όμως οι παρενέργειες, με πιο πιθανές το δερματικό έκθεμα και την αναιμία αντίστοιχα.


Οι δύο αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες ελπίζουν να λάβουν έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το καλοκαίρι.


πηγη