Με ελληνική άδεια από την κυβέρνηση, τρία τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα, προερχόμενα από τη Β. Αλβανία με προορισμό την Τουρκία, φέρονται να πραγματοποίησαν στις 22 Δεκεμβρίου υπερπτήση ολόκληρης της Μακεδονίας, τραβώντας μάλιστα φωτογραφίες της περιοχής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας” (09/01), τα τρία τουρκικά ελικόπτερα, δεν ακολούθησαν τη συντομότερη διαδρομή πτήσης -Β. Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία-, αλλά πέταξαν πάνω από τη Μακεδονία, με τη μεγαλύτερη απόσταση, πετώντας σε ύψος περίπου 2.000 ποδιών.

Τα τύπου Sikorsky ελικόπτερα ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, είναι πλήρως εξοπλισμένα, από τα πλέον εξελιγμένα σε παγκόσμιο επίπεδο και με τεράστιες δυνατότητες στα ηλεκτρονικά συστήματά τους.Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η άδεια τουρκικής υπερπτήσης δόθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία 8 τουρκικά F-16, εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα, πετούσαν πάνω από τους Φούρνους, χωρίς να αναχαιτιστούν, ενώ πέντε ημέρες πριν από την άδεια υπερπτήσης, ακόμη δύο τουρκικά πολεμικά πλοία αρμένιζαν στο Σούνιο και την Κύμη.


Δεδομένου ότι η Άγκυρα συλλέγει κατ' εξακολούθηση στρατιωτικές πληροφορίες με αεροφωτογράφηση με αεροσκάφη Fantom για τα αεροδρόμια της Σούδας, του Καστελόριζου, του Καστελίου και τις εγκαταστάσεις των S 300, θεωρείται βέβαιο ότι φωτογράφισαν την περιοχή, την οποία δεν μπορούσε να φωτογραφίσει με τα Fantom.


Σημειώνεται, ότι η περιοχή της Μακεδονίας περιλαμβάνει εκτός των άλλων:


* Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, το οποίο μαζί με το αεροδρόμιο της Λήμνου αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την άμυνα της χώρας λόγω εγγύτητας με την Τουρκία.


*Επιπροσθέτως, στην περιοχή της Ξάνθης και του Εβρου, όπου πέταξαν τα τουρκικά ελικόπτερα, είναι εγκατεστημένη η μεγαλύτερη δύναμη του Στρατού Ξηράς, σε μια περιοχή άκρως ευαίσθητη για την άμυνα και την ασφάλεια της ηπειρωτικής Ελλάδας.


πηγη