Ξέφραγο αμπέλι τα υπό κατάληψη σχολεία. Φαινόμενα εκτεταμένης χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ. Ολικές καταστροφές σε σχολείο του Ζωγράφου





Μίκα Κοντορούση



Στα 455 μειώθηκαν τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι μαθητές δείχνουν να επιστρέφουν στα θρανία τους.



Ωστόσο, αρκετά είναι τα κρούσματα που καταγράφονται σε Αττική και περιφέρεια, με εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών εντός των σχολικών χώρων, αλκοόλ, ακόμα και οπλοφορίας.


Να σημειωθεί ότι η εβδομάδα που έρχεται θα είναι καθοριστική για το μέλλον των καταλήψεων, καθώς το Συντονιστικό Όργανο των μαθητών Αθήνας αποφάσισε την πραγματοποίηση οργανωμένων παρεμβάσεων στις σχολικές γιορτές και στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου και 19 – 20 – 21 Οκτωβρίου καταλήψεις στα σχολεία.


Η σκοτεινή πλευρά των καταλήψεων


Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία προκαλεί το επεισόδιο στο 4ο Λύκειο Ιωαννίνων όταν την Παρασκευή, στη διάρκεια της κατάληψης που έκαναν οι μαθητές, μπήκαν στο κτίριο εξωσχολικά άτομα και έκαναν χρήση ναρκωτικών μπροστά στους μαθητές, με αποτέλεσμα να πέσουν σε κώμα τέσσερις από αυτούς.


Οι μαθητές ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και τους μετέφεραν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το όλο γεγονός αρχικά αποσιωπήθηκε, καθώς δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση ούτε από τη διεύθυνση του σχολείου ούτε από την Περιφερειακή Διεύθυνση.


Την επόμενη ημέρα υπήρξε μόνο μια ανακοίνωση από την Αστυνομική Διεύθυνση για τη σύλληψη ενός 20χρονου, που παρέμεινε στο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων όλη τη νύχτα κάνοντας χρήση ναρκωτικών και στο σπίτι του βρέθηκαν 67 γραμμάρια ινδικής κάνναβης, ναρκωτικά χάπια και δύο μαχαίρια.


Ολα αυτά τα γεγονότα θορύβησαν και κινητοποίησαν τους γονείς των παιδιών και, σε συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν να προτείνουν στα παιδιά, στις καταλήψεις που κάνουν να παρευβρίσκονται και εκπρόσωποι γονέων, ώστε να περιφρουρούν την κατάληψη.


Το ζητούμενο είναι αν θα τη δεχτούν οι μαθητές, που συνεχίζουν την κατάληψη. Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καταδίκασε τα γεγονότα και ζήτησε να μη συμμετέχουν εξωσχολικοί στις σχολικές καταλήψεις.


Βγήκε όπλο σε καυγά


Τα όπλα βγήκαν το βράδυ του Σαββάτου, στο Αρκαλοχώρι σε σχολείο που τελεί υπό κατάληψη.


Παρέα νεαρών η πλειονότητα των οποίων ήταν ανήλικα παιδιά, πήγε στο Γενικό Λύκειο της κωμόπολης και μετά από φασαρία ένας εξ αυτών έβγαλε ένα όπλο και απείλησε, 16χρονη μαθήτρια, ακουμπώντας την κάννη στο μέτωπό της.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα τριών ανηλίκων κι ενός ενήλικα επισκέφθηκαν προχθές το βράδυ το σχολείο. Οι μαθητές του σχολείου φαίνεται ότι τους είπαν να αποχωρήσουν διότι είναι υπεύθυνοι για τους χώρους και δε θέλουν να γίνει καμία ζημιά.


Επάνω στην κουβέντα κάποιοι από τους καταληψίες μαθητές με πιο έντονο ύφος ζήτησαν από τους εξωσχολικούς να αποχωρήσουν.


Εκείνη τη στιγμή ο ένας από τους ανήλικους έβγαλε το όπλο και τους απείλησε. Τελικά, οι εμπλεκόμενοι αποχώρησαν και το θέμα δεν πήρε διαστάσεις.


Την Κυριακή όμως, συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικοι, ηλικίας 16, 17, 17, 17 ετών, ένας 21χρονος και οι μητέρες των ανηλίκων, ηλικίας 42, 44, 47 και 51 ετών. Συνολικά συνελήφθησαν εννέα άτομα.


Ολικές καταστροφές σε σχολεία


Στο 5ο λύκειο Ζωγράφου, γραφεία, καρέκλες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κάθε είδους εξοπλισμός είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ τρεις αίθουσες προκάτ του ισογείου έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.


πηγη