Οι γυαλιστερές σελίδες με το ακόμα πιο εντυπωσιακό περιεχόμενο των περιοδικών του σήμερα φαίνεται πως κάθε άλλο παρά ελκύουν μια νέα κοπέλα ώστε να αγοράσει ένα από αυτά. Και αυτό γιατί, ίσως το προφίλ που πλέον διατηρεί πλέον ο –παλαιότερα- αγαπημένος έντυπος φίλος της γυναίκας , έχει υποστεί τις δικές του «χειρουργικές» επεμβάσεις.

Τι είναι αυτό λοιπόν που κάνει μια κοπέλα να αγοράζει ο,τιδήποτε άλλο από ένα περίπτερο, εκτός από ένα περιοδικό;


Tο «τέλειο» κορμί που θα αποκτήσεις μόνο μετά από κάποια πλαστική, οι πανάκριβες κρέμες για να αποφύγεις τις πρώτες ρυτίδες, γεμίζουν τις σελίδες του «αγαπημένου» στου περιοδικού… Σίγουρα, θα πέσει το μάτι σου και στις φωτογραφίες-διαφημιστικά με τα αψεγάδιαστα και συνήθως υπερβολικά αδύνατα μοντέλα που κατακλύζουν τις σελίδες του. Βλέποντας όλες αυτές τις πλασαρισμένες ως ιδανικές εικόνες, μια κοπέλα πιθανότατα θα νιώσει είτε μειονεκτικά, ακόμη κι αν γνωρίζει πως οι περισσότερες είναι ένα άριστο αποτέλεσμα του photoshop, είτε να απλά να τις απορρίψει, συνειδητοποιώντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί κάθε άλλο παρά πραγματικότητα που οι ίδια επιθυμεί.


Θυμάμαι τον εαυτό μου σε μικρότερη ηλικία, από 12-17 περίπου, να αγοράζει περιοδικά ανελλιπώς. Δεν τα ξεφύλλιζα απλά, καθόμουν και διάβαζα όλο το περιοδικό, χάζευα μέχρι και τις διαφημίσεις. Συνήθως κάπου ήρεμα, για να μη με αποσπάσει κανείς… Μετά από αυτήν την «ιεροτελεστία», το περιοδικό έμπαινε σε περίοπτη θέση στο δωμάτιό μου! Είτε στη βιβλιοθήκη, είτε σε ένα ειδικό καλαθάκι δίπλα στο κρεβάτι μου.


Καθώς όμως μεγάλωνα, παρατηρούσα πως ο αγαπημένος μου φίλος άρχισε να μένει στάσιμος ως προς το περιεχόμενο και να «μεγαλώνει» μόνο… στην τιμή του. Έτσι και εγώ, απογοητευμένη από την αλλαγή, άρχισα να σταματάω να αγοράζω με την ίδια συχνότητα...Μάλιστα, αποφάσισα πως ήθελα χώρο στη βιβλιοθήκη μου και έτσι καταχώνιασα τα μισά, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στον κάδο ανακύκλωσης! Πράγματι, τα περιοδικά πλέον κοστίζουν, έτσι μια κοπέλα 20-25 χρονών, δε θα δώσει εύκολα 5 ευρώ απλά και μόνο για μερικές σελίδες- ιδιαίτερα αν οι μισές κατακλύζονται από διαφημίσεις-οι οποίες μάλιστα δεν ανταποκρίνονται στα «νέα» της, διαμορφωμένα λόγω των συνθηκών, ενδιαφέροντα και αντικείμενα που θέλει να ενημερωθεί. Πόσο μάλλον αν παλαιότερα με τα ίδια χρήματα αγοράζαμε 3-4 περιοδικά…


Έστω όμως ότι το αγοράζουμε: Θέλουμε ένα περιεχόμενο αντάξιο των χρημάτων που δώσαμε και τουλάχιστον μέσα σε αυτό να βρούμε οικονομικές επιλογές σε ρούχα, αξεσουάρ ή και μαγαζιά, που να συμβαδίζουν με το σήμερα. Σε αντίθεση με αυτό, αυτό που βλέπουμε π.χ. στις στήλες ένδυσης και αξεσουάρ, τα must read κατά τα γυναικεία περιοδικά, είναι ναι μεν καλόγουστες επιλογές, πανάκριβες δε. Η αγορά μιας ακριβής τσάντας, είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή. Όταν όμως το να σκάσεις πάρα πολλά ευρώ καθίσταται ως αναγκαιότητα για να είσαι «στη μόδα», τότε ναι, το κατακρίνουμε. Σίγουρα υπάρχουν και περιοδικά με επιλογές για πιο χαμηλά budgets, αλλά όταν στην πλειοψηφία τους σου σερβίρουν μια λίστα με ό, τι πιο ακριβό κυκλοφορεί εκεί έξω, τότε ναι, κουράζεσαι να το διαβάζεις, ειδικά όταν δε μπορείς ή δε θες να το αποκτήσεις.


Το «πώς να χάσεις δύο κιλά σε μια εβδομάδα» ή το «τι να φορέσεις στο πρώτο ραντεβού», είναι μεν ενδιαφέροντα για μια νέα κοπέλα, όμως πρόκειται για μια αν μη τι άλλο χιλιομασημένη τροφή στις σελίδες ενός γυναικείου περιοδικού. Όλες εμείς που διαβάζαμε από μικρές περιοδικά, θα συμφωνούμε στο ότι πολλά από τα κείμενα, επαναλαμβάνονται ανά περιόδους, απλά με άλλους τίτλους και μερικές μετατροπές στο κείμενο. Το περιεχόμενο; Ίδιο και απαράλλακτο!


Κάτι που παλαιότερα δεν παρατηρούσα, ενώ τώρα μπορώ να παραδεχτώ πώς δε μου αρέσει, βρίσκεται κάπου μεταξύ των προσωπικών εμπειριών των συντακτών και των συμβουλών που δίνουν. Ναι, σίγουρα έχουν δυναμική και δίνουν μια οικεία νότα μεταξύ του περιοδικού και εμένα που το διαβάζω. Όμως όταν γίνεται λόγος για θέματα όπως παραδείγματος χάριν συμβουλές πάνω σε ιατρικά ζητήματα, η επιστημονική τεκμηρίωση είναι σχεδόν απαραίτητη, κάτι που στα περισσότερα περιοδικά μάλλον απουσιάζει. Αρθρογράφος δε σημαίνει γιατρός, ούτε ψυχολόγος… Δεκτές και σεβαστές οι απόψεις, αλλά μια επιστημονικά τοποθετημένη ενημέρωση θα ήταν πιο ελκυστική και άξια ανάγνωσης!


Αυτό που λείπει πραγματικά από τα περιοδικά του σήμερα, είναι η φαντασία, το καινούριο, ακόμη και η «επαφή» με το κοινό. Αν με ρωτούσαν, ως αναγνώστρια, ποια στήλη θα ήθελαν να φύγει και ποια να πάρει τη θέση της στοιχηματίζω πως εκείνη, αν μιλάμε βέβαια για ένα άτομο νοήμων και με ανησυχίες, σίγουρα θα ήθελε να λαμβάνει τεκμηριωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις της χώρας ή και του κόσμου, σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, κάτι που για την ώρα κάνει μέσω του διαδικτύου. Θέλω να πω πως δεν είναι απαγορευτικό για ένα περιοδικό να παρέχει, -εκτός από tips για μακιγιάζ, συμβουλές για τους άντρες και συνεντεύξεις καλλιτεχνών- και ένα πεδίο ενημέρωσης και επαφής με την επικαιρότητα, ακόμη και αν αυτό γίνεται πολλές φορές με μια δόση χιούμορ!


Ερχόμαστε τέλος στο "συνήθη ύποπτο": Το δώρο! Πόσες φορές είχα αγοράσει ένα περιοδικό (και ακόμα το κάνω πού και πού ) αποκλειστικά για το δώρο! Μάλλον σαν προσβολή θα το εκλάμβανε το περιοδικό, αν είχε σάρκα και οστά και σίγουρα…σαν ένα «φανερό υπονοούμενο», για να αλλάξει λίγο (ή πολύ!) το περιεχόμενό του.


Τι θέλει λοιπόν μια νέα κοπέλα από το περιοδικό που θα αγοράσει; Θέλει να δίνει λίγα και να παίρνει πολλά. Και λέγοντας πολλά δεν αναφέρομαι τόσο στην ποσότητα, όσο στην ποιότητα. Ίσως βγει μελλοντικά το ιδανικό περιοδικό, που δε θα ξεφυλλίζαμε απλά για να περάσει η ώρα, όσο περιμένουμε να μας δεχτεί ο γιατρός...

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΧΟΥΛΗ


πηγη