Έλαβαν "τέλος" οι διαδοχικές επαφές των απεσταλμένων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν με τους αρμόδιους υπουργούς και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε συμφωνία με την Τρόικα κατέληξε η κυβέρνηση, "προαναγγέλοντας" την εργασιακή εφεδρεία 30.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος της χρονιάς. (vid)
Η πρόταση της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας έγινε τελικά δεκτή από την Τρόικα, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.


Έτσι, οι υπάλληλοι άνω των 60 ετών, που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης, θα αποτελέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που θα εισέλθουν σε καθεστώς εφεδρείας το 2011.Το σύνολο των 30.000 θα συμπληρωθεί με υπάλληλους από τους οργανισμούς που θα κλείσουν.


Οι τελικές αποφάσεις για την εργασιακή εφεδρεία και το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να ληφθούν στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής.


Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, φαίνεται πως επετεύχθη μια πρώτη συμφωνία στους βασικούς πίνακες από τους οποίους θα προκύψουν τόσο το "κλείσιμο" του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2011, όσο και ο στόχος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος που τίθεται για το 2012.


Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχαν κολλήσει στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, με την κυβέρνηση να μην δείχνει να μπορεί να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος μιας τόσο δύσκολης απόφασης.


Από την άλλη οι αξιωματούχοι, απαιτούν είτε να μπουν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι στην εφεδρεία, είτε να έχουμε απολύσεις με άμεση κατάργηση 50 φορέων του δημοσίου.Η Τρόικα δεν δέχεται καμία παρέκκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί και οι επαφές των αξιωματούχων με τους υπουργούς συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.


Το πρωί του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της τρόικας με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.


Μετά τη λήξη της συζήτησης, που άπτεται θεμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, στη συνάντηση κλήθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, προκειμένου να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για το κρίσιμο θέμα της εργασιακής εφεδρείας.


Αντίθεση Πρωτόπαπα στους κυβερνητικούς χειρισμούςΕυθύνες σε στελέχη της κυβέρνησης, καταλογίζει ο Χρήστος Πρωτόπαπας για το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι συγχωνεύσεις των οργανισμών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σήμερα η κυβέρνηση να οδηγείται στη λύση της εργασιακής εφεδρείας.


Χωρίς να κατονομάσει προσωπικά τα στελέχη της κυβέρνησης, που ήταν επιφορτισμένα με το έργο αυτό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, τόνισε πως θα έπρεπε να είχαν φτιαχτεί μηχανισμοί αξιολόγησης των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και να έχουν προχωρήσει οι συγχωνεύσεις των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν εξαγγελθεί και δεν γίνονται.


"Αν είχαν γίνει αυτά, η τρόικα δεν θα μας ζητούσε σήμερα 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι να μπουν στην εργασιακή εφεδρεία", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.πηγη