Ο πύραυλος Ariane 5 εκτόξευσε τους δορυφόρους Arabsat 5C και SES 2
Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η 60η εκτόξευση του φέροντος πυραύλου Ariane 5. Τη νύχτα της μεταξύ της 21.9 και 22.9.2011 εκτοξεύθηκαν στην τροχιακή πορεία τους οι δορυφόροι SES 2 για τον δορυφορικό πάροχο SES και Arabsat 5C για τον δορυφορικό πάροχο Arabsat.Η εκτόξευση αποτελεί την 204η εκτόξευση στην ιστορία των πυραύλων Ariane, 46η επιτυχή εκτόξευση και 5η φετινή εκτόξευση. Η τελευταία εκτόξευση αναβλήθηκε κατά μία ημέρα λόγω της απεργίας των εργαζόμενων στην Telespazio, οπότε δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί η εκτόξευση των δορυφόρων, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Άλλη μια επιτυχημένη εκτόξευση του Ariane 5 αποδεικνύει ότι η εταιρία Arianespace είναι σε θέση να παρέχει ανεξάρτητη πρόσβαση στο διάστημα στο υψηλότερο επίπεδο για όλους τους πελάτες της - εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί διαστήματος, κυβερνήσεις και ιδιωτικοί τομείς. Η τεχνολογία που ανέπτυξε η Arianespace της επιτρέπει να εκτοξεύσει σε τροχιά ταυτόχρονα δύο δορυφόρους. Η συνολική μάζα των δορυφόρων που εκτοξεύτηκαν με την με αριθμό 204 εκτόξευση ήτανε 8,975 κιλά.

Ο δορυφόρος Arabsat 5C αποχωρίστηκε από τον πύραυλο φορέα σαν πρώτος μετά από περίπου 27 λεπτά από την εκτόξευση, ενώ ο δορυφόρος SES 2 περίπου 8 λεπτά αργότερα. Ήταν η όγδοη κατά σειρά εκτόξευση του πυραύλου Ariane για τον δορυφορικό πάροχο Arabsat και 35 η εκτόξευση για τον δορυφορικό πάροχο SES.


Arabsat 5C
Ο δορυφόρος Arabsat 5C κατασκευάστηκε από την Astrium και Thales Alenia Space με βάση την πλατφόρμα Eurostar E3000. Είναι εξοπλισμένος με 26 αναμεταδότες στην μπάντα C και με άλλη χωρητικότητα στην μπάντα Ka (12 αναμεταδότες), διαιρημένους σε 10 τόμους. Ο δορυφόρος πρέπει να εργαστεί τουλάχιστον 15 χρόνια και θα βρίσκεται στη θέση 20 ° E, όπου προφανώς θα αντικαταστήσει τον Arabsat 2B για τον οποίο έληξε η 12ετης εγγύηση λειτουργίας ήδη από το τέλος του 2008. Ο δορυφόρος Arabsat 5C θα είναι ενδιαφέρων και για τους θεατές στην Κεντρική Ευρώπη - μια και οι αναμεταδότες στην C-band θα καλύπτουν . ένα μεγάλο μέρος της ΕυρώπηςΑποτύπωμα του δορυφόρου Arabsat 5C στη ζώνη C


SES 2
Ο δορυφόρος SES 2 κατασκευάστηκε από την Orbital Sciences Corporation, και βασίζεται στην πλατφόρμα Star 2.4. Ο δορυφόρος έχει χωρητικότητα για 24 αναμεταδότες σε C και άλλους τόσους στην Ku band. Το σήμα από τον δορυφόρο αυτό όμως δεν μπορεί να ληφθεί στην Κεντρική Ευρώπη - ο δορυφόρος θα τοποθετηθεί στη θέση 87 μοίρες δυτικά, όπου αντικαθιστά το δορυφόρο AMC 3. Ο νέος δορυφόρος θα εξασφαλίσει τη σύνδεση και τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στη Βόρεια Αμερική και την Καραϊβική. Ο SES 2 θα λειτουργεί τουλάχιστον 15 χρόνια.

Η άλλη εκτόξευση της Arianespace είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου 2011. Ο φέρον πύραυλος Soyuz θα έχει σαν στόχο να εκτοξεύσει δυο δορυφόρους για το συστήμα πλοήγησης Galileo . Άλλος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος θα εκτοξευθεί με τον φέροντα πύραυλο Ariane 5, τον Απρίλιο του 2012 - θα είναι ο δορυφόρος G-SAT 10 που θα έχει 24 αναμεταδότες στην C και 12 αναμεταδότες στην Ku-band. Ο G-SAT 10 θα λειτουργήσει στην θέση 83 ° E.

Η κοντινότερη εκτόξευση πυραύλων έχει προγραμματιστεί για τις 23 του Σεπτέμβρη του 2011, όταν ο πύραυλος Zenit 3 θα εκτοξεύσει τον δορυφόρο Atlantic Bird 7 του δορυφορικού φορέα εκμετάλλευσης Eutelsat. Ο AB7 θα είναι εξοπλισμένος με έως και 56 αναμεταδότες στην Ku, οι οποίοι θα εργάζονται στη θέση 7 ° W, την οποία με τη σειρά του θα εγκαταλείψει ο δορυφόρος Atlantic Bird 4Α που θα μετακινηθεί στην θέση 13 ° E, όπου θα υπηρετήσει με το όνομα Hot Bird 10 για τους πελάτες στην Ευρώπη. Η εκτόξευση μπορεί να παρακολουθείται από τον δορυφόρο Hot Bird (13°E), freq. 12,149 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4 σε προγραμματισμένη θέση AB7_LAUNCH.

Επίσης στις 29 Σεπτεμβρίου θα εκτοξευθεί ο δορυφόρος QuetzSat 1 μέσω του φέροντος πυραύλου Proton. Ο δορυφόρος διαθέτει 32 αναμεταδότες στην Ku-band που θα εργαστεί στην θέση 77 ° W (δεν μπορεί να ληφθεί στην Κεντρική Ευρώπη).

Πηγή: Arianespace