[IMG]http://img13.**************/img13/1263/kentr.jpg[/IMG]
Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ-Θανί, ο εμίρης του Κατάρ και άνθρωπος-κλειδί πίσω από τη συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank, βρίσκεται από τα ξημερώματα στην Ελλάδα για διακοπές και ήδη ξεκίνησε την κρουαζιέρα του στο Ιόνιο. Ποιος είναι, όμως, ο μπιν Χαλίφα, πώς έφτασε στο ανώτατο αξίωμα του Κατάρ και τι άλλο θέλει από την Ελλάδα; (pics+vid)
Η ανάμιξη του εμίρη με την Ελλάδα περισσότερο αρχίζει παρά τελειώνει με το πρόσφατο deal της σύμπραξης Alpha και Eurobank που μοιάζει να δίνει ένα φιλί ζωής στην παραπαίουσα ελληνική οικονομία. Άλλωστε, πίσω από τη "φιλία" Ελλάδας-Κατάρ, υπάρχει και η υπογραφή μνημονίου για επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ των Αράβων στη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του '10.
Η όρεξη, βέβαια, του μπιν Χαλίφα έχει ανοίξει για τα καλά, αφού πληροφορίες τον θέλουν να γλυκοκοιτάζει μικρά ελληνικά νησιά, με πρώτο στη λίστα του τον Σκορπιό και δεύτερο ένα μικρότερο νησάκι 3 μίλια νοτιότερα.
Να σημειωθεί ότι το Κατάρ έχει εκδηλώσει από καιρό το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση και της έκτασης στο Ελληνικό, η τύχη της οποίας, όμως, θα αποφασιστεί με διεθνή διαγωνισμό στα τέλη του 2011, σύμφωνα με τις "γραμμές" του Μεσοπρόθεσμου.
[IMG]http://img508.**************/img508/818/hamadbinkhalifaalthanij.jpg[/IMG]
Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που θέλει τόσο έντονα να επενδύσει στην Ελλάδα;
Το σίγουρο είναι πως ο Αλ-Θανί ούτε φιλάνθρωπος είναι ούτε φανατικός φιλέλληνας. Για την ακρίβεια, η φήμη που σέρνει τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του είναι τουλάχιστον κακή.
Η οικογένεια Αλ-Θανί θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες δυναστείες της Μέσης Ανατολής, όμως η διαδοχή των μελών της στην εξουσία του Κατάρ σπανίως γίνεται ομαλά. Το "έθιμο" θέλει τα μέλη της να σφάζονται (κυριολεκτικά) μεταξύ τους για τη διαδοχή στο θρόνο, γι' αυτό και οι Αλ-Θανί έχουν κερδίσει το παρατσούκλι "οι λωποδύτες του Κόλπου".
[IMG]http://img820.**************/img820/1525/cfkhamadbinkhalifaaltha.jpg[/IMG]
Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα φοίτησε σε στρατιωτική ακαδημία της Βρετανίας και επέστρεψε στο Κατάρ το 1977, παίρνοντας για "δώρο" το Υπουργείο Αμύνης στην κυβέρνηση του πατέρα του και τότε εμίρη του Κατάρ, Χαλίφα μπιν Χαμάντ.
Ο νυν εμίρης του Κατάρ, ο γηραιότερος από τους πέντε γιους του Χαλίφα, χρίστηκε άμεσα και διάδοχος του θρόνου, τον οποίο κατάφερε να κλέψει από τον πατέρα του το 1995, ενώ εκείνος έλειπε σε ταξίδι στην Ελβετία!
Στη συνέχεια, ο πατέρας του Χαμάντ οργάνωσε περιοδεία ως εμίρης στον Κόλπο, με την οποία αμφισβητούσε δημοσίως τον ίδιο του το γιο και υποτιθέμενο νέο εμίρη του Κατάρ, ενώ το 1996 οι φήμες για σχέδια δολοφονίας του Χαμάντ από τον πατέρα του οργίαζαν.
Το κόλπο γκρόσο του Χαμάντ, που εκτός του πάθους του για την εξουσία έδειξε ότι ξέρει να ελίσσεται όταν η κατάσταση το απαιτεί, "πάγωσε" τα χρήματα που είχε στην άκρη ο πατέρας του με τη βοήθεια νομικών συμβούλων από τις Η.Π.Α., γκρεμίζοντας και τα όνειρά του για επιστροφή στην εξουσία.
Τελικά, ο "βασιλιάς των επενδύσεων" όπως αποκαλείται ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα έγινε ο νεαρότερος εμίρης στον Κόλπο, μόλις στα 44.
Η επιμονή του και η αποφαστιστικότητά του στον χειρισμό της διαδοχής στην εξουσία του Κατάρ αποδεικνύει ότι ο εμίρης δεν έχει στρέψει "για πλάκα" το βλέμμα του στην Ελλάδα, αλλά, αντιθέτως, ότι είναι φανατικός του όρου "serious business".
Διάδοχος του θρόνου του είναι ο γιος του Ταμίμ μπιν Χαμάντ, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πώς και πότε θα πάρει την εξουσία από τον "killer" μπαμπά του.
Τα trivia του εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα
Έχει 3 συζύγους και 24 παιδιά (11 αγόρια, 13 κορίτσια)
Το 2007, αγόρασε σε δημοπρασία πίνακα του Αμερικανού ζωγράφου Mark Rothko έναντι περίπου 73 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε προσφορά για αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 1.6 δισ. δολαρίων, η οποία απορρίφθηκε, αλλά φήμες λένες ότι τον Ιούνιο επανήλθε με προσφορά 2 δισ. δολαρίων, την οποία ακόμα εξετάζει ο Malcolm Glazer.
[IMG]http://img64.**************/img64/2002/qatarg.jpg[/IMG]
Ήταν ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από την επιτυχημένη υποψηφιότητα του Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022. Κι ας κατηγορήθηκε ότι το "αγόρασε":
Έχει τιμηθεί από το ελληνικό κράτος (το 2007) με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος.
Παρακάτω, ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα τα λέει με τον πρόεδρο Ομπάμα:
ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
πηγη