[IMG]http://img828.**************/img828/5456/1688511.jpg[/IMG]

Την κατάργηση του ασύλου συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και ο πρωθυπουργός την Τετάρτη (24/08) με θέμα το νομοσχέδιο για την Παιδεία, που ψηφίστηκε επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.


Σημειώνεται, πως αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, που τα δύο μεγάλα κόμματα συμφώνησαν στην ψήφιση νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Έξω από τη Βουλή συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν εκπαιδευτικοί κατά του νομοσχεδίου, οι οποίοι χαρακτήρισαν την κατάργηση του ασύλου "αιτία πολέμου" και εξήγγειλαν κινητοποιήσεις από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Νωρίτερα, εντός του Κοινοβουλίου, εκ μέρους της ΝΔ, τέθηκαν τρεις προϋποθέσεις για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Αρχικά ο κ. Κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τη ΝΔ, να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ αμέσως μετά, στην παρέμβασή του, ο εισηγητής του κόμματος, Αρ.Σπηλιωτόπουλος, μίλησε για πρόοδο της συζήτησης, "ώστε να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός και να φύγουμε από αυτή την αίθουσα έχοντας επιτύχει για πρώτη φορά την συναίνεση στο μείζον θέμα της Παιδείας".

"Στο θέμα της Παιδείας πρέπει να φύγουμε λίγο ή πολύ σε μια βάση συμβιβασμού. Να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να συναντηθούμε", ανέφερε, επισημαίνοντας τις "πολλές φιλότιμες προσπάθειες", που έχουν γίνει και από την πλευρά της υπουργού Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημείωσε.

Για το τελικό αποτέλεσμα παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, θέτοντας ως προϋποθέσεις για το μεγάλο "ναι" της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα εξής:

1. Πλήρη κατάργηση του ασύλου: "Να αφήσουμε τα όποια κατάλοιπα υπάρχουν. Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να παραμένει χώρος φιλοξενίας εγκληματικών στοιχείων. Τέρμα τα μισόλογα. Επαναφέρουμε την παλαιότερη πρόταση νόμου που καταθέσαμε για το θέμα", είπε.

2. Νέο τρόπος διοίκησης: "Θα είμαστε μαζί σας υπό την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο του Ιδρύματος θα έχει λόγο και θα προεπιλέγει όμως η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να είναι αποκλεισμένη από το δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου για τον πρύτανη", σημείωσε όσον αφορά την προωθούμενη διαδικασία ανάδειξης του πρύτανη από το θεσπιζόμενο Συμβούλιο του Ιδρύματος.

3. Συμμετοχή των φοιτητών: "Κανείς δεν θέλει να υπάρχει η υφιστάμενη συναλλαγή μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκής κοινότητας", τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρότεινε "συμβολικό ρόλο σε ποσοστό 5% των φοιτητών".Σε δηλώσεις της στο "Βήμα" η κα Διαμαντοπούλου διευκρίνισε, πως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων επετεύχθη συμφωνία για την πλήρη κατάργηση του ασύλου και την εκλογή των πρυτάνεων από την ακαδημαϊκή κοινότητα.Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ κατά τάχθηκαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.


ΚΚΕ: "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην εφαρμοστεί ο νόμος"Ευχόμαστε αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση, με τον όρο ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας, των φοιτητών και των πανεπιστημιακών", δήλωσε στη Βουλή η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.


"Η θέση του ΚΚΕ είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κι αυτός ο νόμος να μην εφαρμοστεί στο σύνολο του. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό έρχεται εναντίον της δημοκρατίας. Και με τους κανόνες, όμως, της αστικής δημοκρατίας έχουν δικαίωμα οι κοινωνικές ομάδες να αντιπαλέψουν για ανατροπές. Έχετε εύκολη τοποθέτηση.

Όσοι είναι αντίθετοι με το δικό σας νόμο, βαφτίζονται συντηρητικοί. Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι και κοιτάμε μπροστά"
, σημείωσε η κα Παπαρήγα.


Επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που ήταν υπέρ της ΕΟΚ, έκανε λόγο για φοβερό φυτώριο σκανδάλων, για τα οποία τα ίδια κόμματα, που στήριξαν αυτό το σύστημα, κάνουν σήμερα κριτική και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί, όλων των πανεπιστημίων, όχι μόνο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Δεν έλειψαν τα "αντάρτικα"Σημειώνεται ακόμη, πως ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Π. Αντωνακόπουλος, ξεκαθάρισε πως δε θα ψηφίσει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου, που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητές να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.


Τη διαφωνία της εξέφρασε και η Λούκα Κατσέλη, καλώντας την υπουργό Παιδείας να εξετάσει τη δυνατότητα βελτιώσεων στον τρόπο επιλογής πρυτάνεων και εκλογής κοσμητόρων και καταθέτοντας και η ίδια έξι βελτιωτικές προτάσεις, που κατά την εκτίμησή της "έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, θα βελτιώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα".

ΣΟΦΙΑ ΚΑΤΣΑΡΕΛΗ


πηγη