Το ποσό των 2.000.000 ευρώ ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο, το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και την ΕΛΑΣ ο Ορέστης Χριστοφής, που έχασε την όρασή του από το δεξί του μάτι, έχοντας δεχθεί πέτρα από άνδρα των ΜΑΤ, κατά τα επεισόδια στο ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ - Ολυμπιακού, το 2003.

Το ποσό των 2.000.000 ευρώ ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο, το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και την ΕΛΑΣ ο Ορέστης Χριστοφής, που έχασε την όρασή του από το δεξί του μάτι, έχοντας δεχθεί πέτρα από άνδρα των ΜΑΤ, κατά τα επεισόδια στο ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ - Ολυμπιακού, το 2003.

Πιο συγκεκριμένα, στις 26 Οκτωβρίου του 2003, ο 23χρονος τότε φίλαθλος, είχε πάει με δύο ακόμη φίλους του, στη θύρα 3 του γηπέδου της Νέας Σμύρνης, για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Στην ίδια θύρα ήταν και φίλαθλοι του "Δικεφάλου", 30 περίπου από τους οποίους "πρωταγωνίστησαν" στα επεισόδια με τους αστυνομικούς, με τους οποίους "αντάλλαζαν" πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Μια πέτρα που έφυγε από το χέρι άνδρα των ΜΑΤ χτύπησε στο δεξί μάτι του Χριστοφή, ο οποίος έπεσε κάτω αιμόφυρτος.

Αμέσως, οι φίλοι του τον μετέφεραν εκτός του γηπέδου και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στον "Ευαγγελισμό", όπου δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των ιατρών, δεν κατέστη δυνατό να σωθεί ο βολβός του δεξιού του ματιού, με συνέπεια να χάσει την όρασή του.

Παράλληλα, ο άτυχος νέος τονίζει ότι λόγω της βεβαρημένης κατάστασης του δεξιού ματιού, υπάρχουν προβλήματα και στην όραση του αριστερού. Λόγω δε της κατάσταση αυτής, δεν μπορεί να εργαστεί.

Ο Χριστοφής στην αγωγή που κατέθεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και αναμένεται να εκδικαστεί στις 27 Οκτωβρίου 2011, επισημαίνει ότι η Αστυνομία αν και ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ντέρμπι και γνώριζαν την επικινδυνότητα και απαιτούνταν ιδιαίτερη προσοχή στην επίβλεψη και έλεγχος κατά την είσοδο των φιλάθλων εντός του γηπέδου, δεν έκαναν απολύτως τίποτα".

Σε άλλο σημείο της αγωγής του αναφέρει, ότι οι άνδρες των ΜΑΤ, με τις ασπίδες τους απέφευγαν τις πέτρες και τα άλλα αντικείμενα ου πετούσαν οι οπαδοί της κιτρινόμαυρης, κάποιοι όμως από αυτούς (αστυνομικούς) έπαιρναν τα αντικείμενα από το έδαφος και τα πετούσαν στους φιλάθλους της ΑΕΚ, ανάμεσα στους οποίους βρισκόντουσαν και αθώοι, δηλαδή αμέτοχοι στα επεισόδια, όπως εγώ με τους φίλους μου.

Επίσης, υπογραμμίζει στην αγωγή του, ότι η σωματική αναπηρία του θα επηρεάσει την όλη ψυχική και πνευματική του κατάσταση και την προσωπικότητά του και επισημαίνει:

"Η μειωμένη αισθητική εμφάνιση, λόγω της σωματικής παραμόρφωσής μου, δυσκολεύει τις μελλοντικές, κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις και συναναστροφές μου, αφού πλέον για το σύνολο των συνανθρώπων μου θα είναι "ο τυφλός", "ο σακάτης". Είχα σχέση με μια κοπέλα, η οποία εξαιτίας της υγείας μου με εγκατέλειψε. Θα μειονεκτώ ισόβια απέναντι στους αρτιμελείς συνανθρώπους μου".


πηγη