Η οριστική κατάργηση των κλινικών μέσα στα νοσοκομεία εξετάζεται ενδελεχώς από το Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, το σχέδιο για εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσω διεθνών διαγωνισμών για τα φάρμακα αρχίζει να γίνεται πράξη από την Πέμπτη (28.07).

Την κατάργηση του συνόλου των κλινικών και τη δημιουργία τομέων ανά νοσοκομειακό κτίριο, εξετάζει σοβαρά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο της αναδιάταξης του ΕΣΥ.

Η εν λόγω πρόταση ανήκει στον διοικητή της 1ης ΥΠΕ Άρη Μουσιώνη και φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς εκτιμάται πως θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των πελατειακών σχέσεων, μεταξύ γιατρών και ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.


Για παράδειγμα, θα υπάρχει ένας χειρουργικός τομέας, οι κλίνες του οποίου θα ανήκουν και θα διατίθενται κεντρικά από κάθε νοσοκομείο.


'Ετσι, οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε δωμάτιο που θα επιλέγει το νοσοκομείο και όχι οι υπεύθυνοι των κλινικών, όπως γίνεται σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις.


"Δημοπρασία" ΦαρμάκωνΟ υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στον αγώνα που γίνεται για περιστολή της σπατάλης ανέφερε ότι ξεκίνησε την Πέμπτη (28.07) ο διεθνής διαγωνισμός για συγκεκριμένο νοσοκομειακό φάρμακο και ενώ η αρχική τιμή που δόθηκε ήταν πάνω απο 1,5 εκατ. ευρώ, έκλεισε στα 220.000 ευρώ (εξοικονόμηση 85%) με προσφορά από ελληνική εταιρεία.
Στην πρώτη "δημοπρασία" συμμετείχαν 14 εταιρείες, οι οποίες έδωσαν τιμές για τη δραστική ουσία σιπροφλοξασίνη, ένα αντιβιοτικό τελευταίας γενιάς.


Όπως έγινε γνωστό, μέχρι το τέλος του έτους θα "δημοπρατηθούν" άλλες 42 δραστικές ουσίες, με αρχικό προϋπολογισμό τα 200 εκατ. ευρώ.


Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι με τους διεθνείς αυτούς διαγωνισμούς -που έρχονται να αντικαταστήσουν τους "εσωτερικούς", οι οποίοι γίνονταν έως σήμερα, για την προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων- θα εξοικονομήσει δεκάδες εκατ. ευρώ.


Μάλιστα, προτίθεται από τις αρχές του 2012 να κάνει διεθνείς διαγωνισμούς για όλα τα νοσοκομειακά φάρμακα, για τα οποία έχει λήξει η πατέντα.


Θα χάσουν τη θέση τους πολλοί διοικητέςΟ κ. Λοβέρδος μιλώντας την Πέμπτη (28.07) στους διοικητές των νοσοκομείων, τούς ζήτησε να γίνουν πιο παραγωγικοί. Αρκετούς, πιθανότατα, τους έβλεπε για τελευταία φορά, καθώς, μετά τις συγχωνεύσεις, οι θέσεις τους καταργούνται και θα μείνουν συνολικά 82 διοικητές νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενδέχεται να αντικατασταθούν τουλάχιστον άλλοι 20 διοικητές που δεν πέρασαν τη "βάση", αλλά απ' 'ο,τι φαίνεται η απόφαση αυτή δεν αφορά διοικητές μεγάλων κεντρικών νοσοκομείων.


πηγη