Αυτομάτως πατέρας γίνεται ο άνδρας ο οποίος αρνείται να υποβληθεί σε τεστ DNA προκειμένου να διαπιστωθεί η πατρότητα ή μη παιδιού, σύμφωνα με απόφαση του Αρειου Πάγου.


Η απόφαση αφορά υπόθεση όπου μητέρα ζητούσε την αναγνώριση του παιδιού της από τον πρώην σύντροφό της με τον οποίο είχε δεσμό για δώδεκα χρόνια. Ο άνδρας δύο φορές είχε αρνηθεί να υποβληθεί σε εξέταση DNA παρόλο που υπήρχε δικαστική απόφαση.

Το πρώην ζευγάρι είχε σχέση το διάστημα 1977-1992 χωρίς να γίνει γάμος και ο χωρισμός προήλθε όταν ο άνδρας αρνιόταν να αναγνωρίσει το παιδί που κυοφορούσε η γυναίκα.

Τελικά, ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τη γυναίκα με τη χρήση του άρθρου 651 παράγραφος 1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αναφέρει: «Ένας διάδικος, χωρίς να έχει ειδικούς λόγους υγείας, αρνείται να υποβληθεί στις πρόσφορες ιατρικές εξετάσεις με γενικά αναγνωρισμένες επιστημονικές μεθόδους, που του επιβλήθηκαν από το δικαστήριο ως αναγκαίο αποδεικτικό μέσο για τη διαπίστωση της πατρότητας ή της μητρότητας, οι ισχυρισμοί του αντιδίκου του λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί».

Ακόμη, στην απόφασή του ο Άρειος Πάγος αναφέρει πως «η μη προσέλευση του φερόμενου ως πατέρα στην πραγματογνώμονα μοριακή βιολόγο παρά την εμπρόθεσμη κλήτευσή του ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη άρνηση, με συνέπεια να λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί οι ισχυρισμοί της μητέρας, όχι για την πατρότητα, αλλά για την ύπαρξη στο αίμα του στοιχείων τα οποία καθιστούν, κατά την επιστήμη, πιθανή ή σφόδρα πιθανή την πατρότητά του».


πηγη