Στα σχέδια της Τουρκίας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, φέρεται να περιλαμβάνεται και η κατασκευή πυρηνικού σταθμού ρωσικού τύπου στα κατεχόμενα εδάφη.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News η οποία επικαλείται στέλεχος του Επιμελητηρίου Μηχανολογικών Μηχανικών Τουρκίας, καθώς και αξιωματούχους στα κατεχόμενα, το ευρύτερο σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα και την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του Χαλούκ Ντιρεσκένελι, αναφέροντάς τον ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μηχανολόγων Μηχανικών Τουρκίας και επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας του επιμελητηρίου.

Ο Ντιρεσκένελι αναφέρει ότι "θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη 'Βόρεια Κύπρο' πυρηνικός σταθμός ρωσικού τύπου", και "θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, όχι μόνο για την τουρκική πλευρά, αλλά και για την ελληνική."

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα περί κατασκευής πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα της Κύπρου είχε συζητηθεί για πρώτη φορά σε ένα σεμινάριο που είχε οργανωθεί στις 16 Ιανουαρίου 2007 στο Βρετανικό Συμβούλιο στην Άγκυρα, με τη συμμετοχή κυρίως ακαδημαϊκών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο περί πυρηνικού σταθμού επιβεβαιώθηκε και από τις τουρκοκυπριακές αρχές.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ πριν από λίγες μέρες είχε κάνει λόγο για "σχέδιο" επί του οποίου εργάζεται η Άγκυρα "εδώ και 2-3 χρόνια για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Κύπρο."


πηγη