Επαναγορά ομολόγων, επιμήκυνση και χαμηλό επιτόκιο είναι τα τρία πράγματα που εν ολίγοις αποφάσισαν στην ολονύχτια συνάντηση τους, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί με την συνδρομή του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι δεν αποκλείεται μια "επιλεκτική χρεοκοπία". Την ίδια στιγμή, διπλωματική πηγή αναφέρει ότι σχέδιο διάσωσης προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και κινδυνεύει να συνεπάγεται "στάση πληρωμών".Γνωστό έγινε πως εσπευσμένα μετέβησαν στις Βρυξέλλες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου παρών είναι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί.

Όπως αναφέρει το Βήμα, οι τρεις αποφάσισαν στη διάσωση της Ελλάδας να γίνει μια σύνθεση όλων αυτών που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς, πράγμα που σημαίνει ότι ότι θα γίνει επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση χρέους έως 30 χρόνια και επιτόκιο 3,5% στα νέα επιμηκυνόμενα ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών αυτή βρίσκεται υπό συζήτηση καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πιθανή συμμετοχή να εκληφθεί από τις αγορές ως πιστωτικό γεγονός.H Μέρκελ για ελληνικό χρέος by fon1972


Γιούνκερ: "Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας"

"Προσπαθούμε να αποφύγουμε λύση που θα επιφέρει "επιλεκτική χρεοκοπία" της Ελλάδας αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.Δηλώσεις Γιούνκερ για το ελληνικό χρέος by newsview
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις Ντε Γέγκερ, ο οποίος ανέφερε πως η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.

Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, ο ντε Γέγκερ είπε ότι εξετάζεται ακόμα ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία τους, με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

"Η απαίτηση να αποφευχθεί μια επιλεκτική χρεοκοπία εγκαταλείφθηκε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε για το σχέδιο (συμμετοχής) των τραπεζών, που παραμένει εμπιστευτικό. Αλλά το σχέδιο έχει τις επιλογές που μόλις περιέγραψα, διάφορες επιλογές. Όμως θα οδηγήσει στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα", είπε ο Ντε Γέγκερ.Crisis talks to save euro by itnnews

Την ίδια στιγμή, φωτιές έχει ανάψει δήλωση διπλωμάτη ο οποίος έκανε λόγο ακόμα και για στάση πληρωμών σε περίπτωση περικοπής του δημοσίου χρέους.

Σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι προτεινόμενες λύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και του ύψους των επιτοκίων που πρέπει να πληρώνει η χώρα, η διπλωματική πηγή δήλωσε: "Ναι".

"Υπάρχουν λύσεις που είναι πιθανόν να ερμηνευθούν ως στάση πληρωμών από τους οίκους αξιολόγησης", τόνισε ο διπλωμάτης υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η στάση πληρωμών "δεν κηρύσσεται από τα κράτη".


Η γαλλο-γερμανική συμφωνία αποτελεί "αναγκαία προϋπόθεση" για μία ευρωπαϊκή συμβιβαστική απόφαση στις Βρυξέλλες για ένα νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές.

"Πρόκειται για αναγκαία προϋπόθεση για να καθησυχάσουμε τους εταίρους μας...χρειάζεται η κατά το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση και το πρώτο βήμα για τη συναίνεση αυτή ήταν προφανώς η συμφωνία για μία κοινή θέση", δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, χωρίς να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενό της.

Πάντως στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως αναφέρει η Bild.

Ανάμεσά τους, ο Γιόζεφ 'Ακερμαν, ο πρόεδρος της Deutsche Bank, θα λάβει μέρος στις συνομιλίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας.

Στις Βρυξέλλες εκτάκτως Προβόπουλος και Ράπανος

Εντωμεταξύ, πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε εσπευσμένα στις Βρυξέλλες τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, και τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλη Ράπανο, προκειμένου να συνδράμουν συμβουλευτικά στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Εκτάκτως στις Βρυξέλλες Προβόπουλος – Ράπανος by fon1972πηγη