Το τελευταίο ταξίδι του διαστημικού λεωφορείου Ατλάντις, ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή (08/07).





Το Ατλάντις εφοδιάστηκε με καύσιμα στην εξωτερική δεξαμενή του και στη συνέχεια εκτοξεύθηκε προς το διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS).

Να σημειωθεί πως η τελευταία πτήση του Ατλάντις, σηματοδοτεί το τέλος των διαστημικών λεωφορείων.

"Η πλήρωση της δεξαμενής άρχισε στις 02:01΄τοπική ώρα (09:01' ώρα Ελλάδος) όπως ήταν προγραμματισμένη", είπε ο 'Αλαρντ Μπέτελ που σχολιάζει τις προετοιμασίες στην τηλεόραση της ΝΑΣΑ.

Η επιχείρηση πλήρωσης της δεξαμενής με σχεδόν δύο εκατομμύρια λίτρα υγρού υδρογόνου και υγρού οξυγόνου σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία διαρκεί σχεδόν τρεις ώρες.

α 2 πρώτα λεπτά, το διαστημόπλοιο αναπτύσσει ταχύτητα 11,2 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, προκειμένου να υπερνικήσει τη δύναμη της βαρύτητας. Οι σφυγμοί των αστροναυτών φθάνουν τους 150, αλλοιώνεται η έκφραση του προσώπου τους, ενώ έχουν παρατηρηθεί και λιποθυμίες", εξήγησε ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, στο κοινό που παρακολούθησε την εκτόξευση σε απευθείας σύνδεση με τη NASA, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

"Τελειώνει μία εποχή και σε λίγα χρόνια, ας ελπίσουμε, θα ξεκινήσει μια νέα εποχή
", δήλωσε ο Γιάννης Δαγγλής Διευθυντής του Ινστιτούτου τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα, ότι τις προσεχείς δεκαετίες, το ταξίδι στο διάστημα θα γίνει προσιτό και για τους "κοινούς θνητούς", όπως είπε.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ιδιωτικές εταιρίες πρόκειται να αναλάβουν τη χρηματοδότηση των επόμενων διαστημικών αποστολών προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό.



Space Shuttle : le dernier voyage by euronews-fr


πηγη