Με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνδέονται τα χάπια κατά του καπνίσματος Chantix σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times.

Σοβαροί κίνδυνοι κρύβονται για όσους καπνιστές δεν έχουν ιστορικό καρδιοπαθειών και λαμβάνουν τα χάπια Chantix, βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε το Canadian Medical Association Journal.

Τα ευρήματα προστίθενται στις προηγούμενες ανησυχίες για αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο για καπνιστές με ιστορικό καρδιοπάθειας, αλλά και ψυχιατρικά προβλήματα που συνδέθηκαν με τη χρήση του χαπιού.


Το χάπι Chantix έχει συνταγογραφηθεί σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους και σημείωσε πωλήσεις 755 εκατ. δολαρίων μόνο το περασμένο έτος!


Aπό την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της Pfizer, της κατασκευάστριας εταιρείας του Chantix, καθώς και του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, δήλωσαν ότι μέσα στην επόμενη χρονιά σκόπευαν να πραγματοποιήσουν κοινή μελέτη που θα αποκάλυπτε πιθανούς κινδύνους που πιθανότατα "κρύβει" το εν λόγω φάρμακο.


H εν λόγω εταιρία, σε ανακοίνωση της δήλωσε ότι η ανάλυση του Canadian Medical Association Journal βασίστηκε σε πολύ λίγα καρδιακά ή καρδιαγγειακά περιστατικά για να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με τους κινδύνους. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το Chantix έχει "άμεσα και σημαντικά" οφέλη για την υγεία των καπνιστών που κόβουν το τσιγάρο.


Την απόσυρση του φαρμάκου ζήτησε ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας Δρ Κερτ Φέρμπεργκ, ιατρός καθηγητής του Wake Forest τονίζοντας ότι υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι -οι οποίοι δε φέρουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία ώστε να κόψει κανείς το κάπνισμα.


πηγη