Σε κατάργηση του Αεροπορικού Νατοϊκού Στρατηγείου της Σμύρνης καθώς και σε αντικατάστασή του από ένα χερσαίο στρατηγείο που μεταφέρεται από την Ισπανία, θα προχωρήσουν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας για την νέα δομή της Συμμαχίας αποφασίστηκε ότι το μοναδικό πλέον Αεροπορικό Στρατηγείο θα εδρεύει στην Γερμανία ,και το μοναδικό Ναυτικό Στρατηγείο θα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στον αεροπορικό τομέα παραμένουν δύο μόνο στρατηγεία (από τα επτά υφιστάμενα), στη Γερμανία και στην Ισπανία, ενώ το Αναπτυσσόμενο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων μεταφέρεται από την Ολλανδία στην Ιταλία.

Στην δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα εξακολουθεί να μετέχει με το κέντρο της Λάρισας, το Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής στα Χανιά.

Το κέντρο της Λάρισας θα λειτουργεί υπό μόνιμη ελληνική διοίκηση και όχι με εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή, όπως είχε συμφωνηθεί από τη χώρα μας στις αρχές του 2009.

Όσον αφορά στην επιχείρηση της Συμμαχίας στη Λιβύη οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την παράταση της για άλλες 90 ημέρες.

Στην παρέμβαση του ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ελληνική πρόταση να καταστεί η Κρήτη κέντρο της ανθρωπιστικής επιχείρησης που πρέπει να αναπτυχθεί μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με υποστηρικτικό απλώς ρόλο του ΝΑΤΟ.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ συνήλθε με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας για πρώτη φορά μετά το 2008 και την κρίση με τη Γεωργία.


πηγη