Ένα στα επτά εγκεφαλικά σημειώνεται στη διάρκεια του ύπνου, δηλαδή περίπου το 15% των ασθενών που παθαίνουν εγκεφαλικό δεν μπορούν να τύχουν αντιθρομβωτικής θεραπείας, καθώς το επεισόδιο συμβαίνει ενώ κοιμούνται, όπως καταδεικνύει και νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Τζέησον Μακί της Ιατρικής Σχολής και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Σινσινάτι, μελέτησε τα ιατρικά αρχεία από τα ιατρεία επειγόντων περιστατικών και εξήγαγε το συμπέρασμα ότι περίπου ένας στους επτά ασθενείς είχε προσέλθει στο νοσοκομείο αναφέροντας ότι ξύπνησε με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού, τα οποία προκαλούνται, όταν μπλοκάρεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Η έρευνα κατέδειξε περαιτέρω, πως όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό όταν είναι ξύπνιοι, είναι κατά μέσο όρο λίγο μεγαλύτερης ηλικίας (72 ετών) και τα επεισόδιά τους είναι κάπως πιο σοβαρά σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό στον ύπνο τους (70 ετών κατά μέσο όρο).

Σχεδόν κανείς από όσους είχε επεισόδιο στον ύπνο, δεν θεωρήθηκε ότι μπορούσε να λάβει θεραπεία με αντιθρομβωτικό φάρμακο, επειδή είχε μεσολαβήσει αρκετή ώρα από τη στιγμή που συνέβη το επεισόδιο μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Τα φάρμακα αυτά μπορούν να προστατεύσουν από μόνιμη αναπηρία μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο, όμως πρέπει να χορηγηθούν το πολύ μέσα στις επόμενες 4,5 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.

Αν όμως κανείς κοιμάται, δεν μπορεί να ξέρει πότε άρχισαν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού κι έτσι δεν μπορεί να κάνει την αναγκαία θεραπεία έγκαιρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γιατροί είναι σχετικά επιφυλακτικοί στη χορήγηση του αντιθρομβωτικού από φόβο μην προκληθεί εγκεφαλική αιμορραγία στον ασθενή.

Οι Αμερικανοί ερευνητές τόνισαν περαιτέρω ότι το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί τρόπος να εκτιμάται με σχετική ακρίβεια πότε στον ύπνο συνέβη το επεισόδιο, ώστε ορισμένοι από αυτούς που το έπαθαν λίγο πριν ξυπνήσουν, να κριθούν κατάλληλοι για φαρμακευτική θεραπεία.

Επιπλέον, αν κάποιος ξυπνήσει με ενδείξεις εγκεφαλικού, δηλαδή με δυσκολία ομιλίας ή βάδισης, αίσθημα αδυναμίας στην μία πλευρά του προσώπου, σε ένα χέρι ή ένα πόδι, θα πρέπει να μεταβεί αμέσως στο νοσοκομείο.


πηγη