3ετής συμφωνία ελληνική συνδρομητική - Paramount
Η μάχη για το περιεχόμενο συνεχίζεται με τη ελληνική συνδρομητική να συνεχίζει να ανανεώνει τις συμφωνίες με τα αμερικανικά στούντιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Forthnet επέκτεινε για 3 χρόνια τη συμφωνία του με την Paramount, εξακολουθώντας έτσι να διατηρεί κεντρικές συνεργασίες με το σύνολο των αμερικανικών στούντιο, έχοντας με άλλα λόγια το σύνολο των ταινιών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται παράλληλα με τις διαβουλεύσεις της F0rthnet με τη SuperLeague για την ένταξη του Ολυμπιακού στο σύστημα της κεντρικής διαχείρισης.
Εάν επέλθει συμφωνία και σε αυτό το «μέτωπο», τότε η ελληνική συνδρομητική θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη σχεδιαζόμενη είσοδο του ΟΤΕ στην αγορά της δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης.
Το επόμενο δίμηνο είναι καθοριστικό και το ενδιαφέρον στρέφεται προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά και την προσφυγή του ΟΤΕ εναντίον της ελληνική συνδρομητική για τη διαχείριση των ελεύθερων καναλιών εθνικής εμβέλειας. Ο ΟΤΕ θέλει να κερδίσει αυτή τη μάχη έτσι ώστε να σπάσει την 3ετή συμφωνία που πρόσφατα ανανέωσε η ελληνική συνδρομητική με τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, για να παρουσιάσει ένα φθηνότερο πακέτο στην εποχή της κρίσης.
Αυτό θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Connx TV και το σήμα των ελεύθερων σταθμών εθνικής εμβέλειας, το οποίο αποτελεί και ένα κίνητρο για τους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας. Οι διαβουλεύσεις του ΟΤΕ με τους εκπροσώπους των σταθμών εθνικής εμβέλειας ξεκίνησαν εδώ και καιρό και συνεχίζονται τώρα και με την παρουσία του Γιώργου Γαμπρίτσου -πρώην στελέχους της ελληνική συνδρομητική- στο τιμόνι του ΟΤΕ TV.
Στις συζητήσεις που γίνονται περιλαμβάνεται και η μετάδοση του σήματος των ελληνικών σταθμών σε Υψηλή Ευκρίνεια. Γι αυτό και η εξασφάλιση δικαιωμάτων από τα εθνικής εμβέλειας κανάλια και σε
Υψηλή Ευκρίνεια εξελίσσεται σε υπόθεση ζωτικής σημασίας.
Η κόντρα για τη Multich0ice
Συνεπώς η κόντρα ΕΙΤΗΣΕΕ - ΕΡΤ περνάει πλέον και από τη συνδρομητική τηλεόραση. Η ΕΙΤΗΣΕΕ, με αφορμή την επένδυση της ΕΡΤ στην Υψηλή Ευκρίνεια, κατηγόρησε την κρατική τηλεόραση πως η «συγκεκριμένη κίνηση με την εκπομπή αποσπασματικών εκπομπών κάτω από τον μανδύα του “πιλοτικού προγράμματος” θα μπορούσε να εκληφθεί σαν δωρεάν διαφήμιση και επίδειξη των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας τη στιγμή που η μόνη πλατφόρμα που διέθεσε πρόσφατα τέτοιου είδους προγράμματα και δύναται να ωφεληθεί από αυτή είναι η σχεδόν μονοπωλιακή σήμερα ιδιωτική δορυφορική συνδρομητική πλατφόρμα, που συνδέεται προνομιακά με την ΕΡΤ ΑΕ με ανανεούμενες, από το 1993, ειδικές συμβάσεις».
Βέβαια η συνδρομητική TV ξεκίνησε στην Ελλάδα δύο χρόνια αργότερα, το 1995, οπότε και κυρώθηκε με νόμο σύμβαση ΕΡΤ- Multich0ice Hellas στην οποία από τότε συμμετείχε το Mega με 40%, το οποίο είναι μέλος της ΕΙΤΗΣΕΕ.
Η ΕΡΤ στην απάντησή της προς την ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει πως «δεν παρέχει δωρεάν διαφήμιση σε οιονδήποτε, πολλώ μάλλον στην ιδιωτική δορυφορική πλατφόρμα». Από τη λειτουργία της ΕΡΤ HD, σύμφωνα με την ΕΡΤ, «ακυρώνεται το συγκριτικό διαφημιστικό της πλεονέκτημα πως “μόνο αυτή εκπέμπει ΗD στην χώρα”». Σημειώνει ακόμη πως «δεν χρησιμοποιείται ο ίδιος δέκτης, δεδομένου πως για τη λήψη δορυφορικού συνδρομητικού σήματος απαιτείται δορυφορικός δέκτης με δυνατότητα αποκρυπτογράφησης, ενώ στην περίπτωση της μετάδοσης που επιχειρεί η ΕΡΤ απαιτείται μόνο ένας απλός δέκτης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης».
Πάντως ο μήνας που ακολουθεί είναι αυτός των ψηφιακών μεταδόσεων. Το Final Four της EuroLeague που θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη αυτήν τη βδομάδα θα μεταδοθεί ελεύθερα σε HD από την ΕΡΤ και με συνδρομή από το Novasports HD, ενώ θα προηγηθεί και ο δεύτερος ημιτελικός του Champions League, μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σάλκε, από την ΕΡΤ HD.

Πηγη: paron.gr