Από την 1η Μαΐου τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, θα σταματήσουν επ' αόριστο τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του δημοσίου.

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί θα σταματήσουν να πιστώνουν τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), αν μέχρι τις 30 Απριλίου δεν έχουν υλοποιηθεί όσα υποσχέθηκαν ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΦΣΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι “στην περιοχή της Δυτικής Αττικής όχι μόνο δεν έχει πληρωθεί κανένα μέλος, αλλά δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.”

Παρόλο που, πράγματι, υπάρχουν κάποια χρήματα στον ειδικό κωδικό του ΟΠΑΔ, που αφορούν τις πληρωμές των φαρμακείων, για τις συνταγές που εκτελέστηκαν το 2011 και μόνο, από τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί ελάχιστα στους δικαιούχους που είναι τα μέλη μας. Το μέλλον των πληρωμών μας εμφανίζεται δυσοίωνο, τα χρέη του ΟΠΑΔ προς τα φαρμακεία για το 2010 παραμένουν απλήρωτα”, αναφέρει η ανακοίνωση.


Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει δρομολογηθεί από τον ΟΠΑΔ η εξόφληση των φαρμακοποιών.


Σημείωσε, όμως, ότι το πρόβλημα παραμένει με το Ταμείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ “το οποίο έχει να πληρώσει πάνω από ένα χρόνο”, αλλά και με το Ταμείο των εργαζομένων στον ΟΤΕ.


Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαρμακεία, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Αμπατζόγλου ανέφερε ότι “η Πολιτεία σχεδιάζει νέα επίθεση στους 12.000 φαρμακοποιούς, με νέα μείωση του συνολικού κέρδους τους, σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 15%, η οποία και θα οδηγήσει το 20% των λειτουργούντων φαρμακείων στο κλείσιμο.”


Ο κ. Αμπατζόγλου σημείωσε περαιτέρω πως σήμερα, και μετά τις εκπτώσεις των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται σε 18,5-20%.

Η νέα μείωση, επί της ουσίας, καταργεί την έννοια του κέρδους και καταστρέφει ένα σημαντικό κόμβο παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης στο σύστημα Δημόσιας Υγείας.” συμπλήρωσε.


Επιπλέον ο κ. Αμπατζόγλου παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με την οποία:


-H αντίληψη που έχει η κοινωνία για τα φαρμακεία είναι ιδιαίτερη, καθώς το κοινό τα αντιλαμβάνεται ως σημεία που διασφαλίζουν την υγεία (90,4%), και όχι απλά ως εμπορικά καταστήματα (6,5%).

-Η σχέση του πελάτη-ασθενή με τα φαρμακεία είναι σχέση ιδιαίτερα προσωποπαγής, καθώς το 74% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν συγκεκριμένο φαρμακείο για τις αγορές των φαρμάκων τους (το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 79% ανάμεσα στις γυναίκες και στο 81% στην ηλικιακή ζώνη 45-64 ετών).


πηγη