Κουράστηκαν τα δάχτυλά σας από τη συνεχή πληκτρολόγηση στο κινητό τηλέφωνο; Θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή καθώς οι επιστήμονες κατασκευάζουν ένα μαγνητικό δαχτυλίδι σα βέρα το οποίο χειρίζεται τη συσκευή αλλά και προωθούν μια νέα τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο μόνο με το μυαλό του!Στην πρώτη περίπτωση, οι ερευνητές της Νokia αναπτύσσουν ένα δαχτυλίδι με την ονομασία "Νένια" (που παραπέμπει στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"), το οποίο, με την απλή περιστροφή του στο δάχτυλο, επιτρέπει τον έλεγχο του τηλεφώνου, όπως αναφέρει το New Scientist.Το δαχτυλίδι μοιάζει με μια κανονική βέρα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας ισχυρός μαγνήτης. Το στριφογύρισμά του στο δάχτυλο προκαλεί αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο γύρω του, οι οποίες μεταδίδονται σε ένα βραχιόλι που φορά στον καρπό του ο χρήστης και το οποίο, με τη σειρά του, συνδέεται με τη συσκευή μέσω Bluetooth. Ο χρήστης έχει διάφορους τρόπους να στριφογυρίσει το δαχτυλίδι, ανάλογα με την εντολή που θέλει να δώσει. Τις επιλογές αυτές (μέχρι οκτώ) μπορεί να τις απομνημονεύσει, να τις ακούσει ή να τις δει στην οθόνη του κινητού.

Η νέα τεχνολογία θα παρουσιαστεί στη "Συνδιάσκεψη για τους Ανθρώπινους Παράγοντες στα Υπολογιστικά Συστήματα", που θα γίνει στο Βανκούβερ του Καναδά τον επόμενο μήνα. Στην πορεία, πάντως, οι ερευνητές θα πρέπει να προχωρήσουν σε ορισμένες βελτιώσεις, καθώς το συνοδευτικό βραχιόλι είναι κάπως ογκώδες και άκομψο. Μια δυνατότητα είναι ο σχετικός ηλεκτρονικός μηχανισμός, αντί για βραχιόλι, να ενσωματωθεί σε ένα ρολόι χειρός ή σε ένα άλλο κόσμημα.

Θα πρέπει επίσης να λυθεί το ζήτημα των αθέλητων κινήσεων της μαγνητικής βέρας στο δάχτυλο, η οποία μπορεί να δώσει εντολές στο κινητό χωρίς την έγκριση του χρήστη. Και, ακόμα, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος που κινείται με ένα ισχυρό μαγνήτη πάνω του, να προσελκύει διάφορα κοντινά μεταλλικά αντικείμενα, ενώ δεν αποκλείεται να προξενήσει ζημιά και στις πιστωτικές κάρτες του.

Στη δεύτερη περίπτωση καινοτομίας, ερευνητές του Κέντρου Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", αναπτύσσουν μια ειδική "κάσκα" κεφαλής, η οποία, μέσω ασύρματης σύνδεσης Bluetooth, στέλνει εντολές σε ένα κινητό τηλέφωνο. Ο χρήστης αρκεί να σκεφτεί κάτι για να δώσει μια εντολή στη συσκευή.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καθένας, με λίγη εξάσκηση, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την επαναστατική τεχνική, η οποία μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα πολύτιμη σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε ηλικιωμένους, αλλά και σε επαγγελματίες που δουλεύουν σε εργασιακά περιβάλλοντα υπό μεγάλη πίεση.

Η "κάσκα", η οποία, κατά τους ερευνητές, θα μπορούσε να πετύχει ακρίβεια 100%, περιλαμβάνει ηλεκτρόδια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, που "αντιλαμβάνονται" τα εγκεφαλικά κύματα, τα οποία στη συνέχεια, μέσω ειδικών αλγόριθμων, μετατρέπονται σε εντολές για το κινητό. Τα μέχρι στιγμής πειράματα έχουν πετύχει ακρίβεια 70% έως 85% στην πληκτρολόγηση, με τη σκέψη, ενός δεκαψήφιου αριθμού.

Παρόμοιες τεχνολογίες διεπαφής (interface) μεταξύ ανθρώπου και μηχανής έχουν ήδη υλοποιηθεί για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται με σχετική επιτυχία κάτι ανάλογο με τα κινητά τηλέφωνα.


πηγη