Στη σύλληψη δύο γυναικών - μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης (8/3) η Αστυνομία, μετά από καταγγελία του διοικητή του Ερυθρού Σταυρού, ότι οι δύο γυναίκες εμπόδισαν τους γιατρούς να σιτίσουν τους απεργούς πείνας. Το απόγευμα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου, απέστειλε έγγραφο ζητώντας από τους γιατρούς να προστατεύσουν την αξία της ανθρώπινης ζωής.


Σύμφωνα με το tvxs.gr, οι δύο κοπέλες πήγαν στον διοικητή, μεταφέροντας του την επιθυμία των απεργών πείνας να μην σιτιστούν από το ιατρικό προσωπικό.

Τότε, ο διοικητής υπέβαλλε μήνυση στα δύο μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης για παρεμπόδιση σίτισης, με αποτέλεσμα να συλληφθούν.

Επιπλέον, η εισαγγελέας, κυρία Ράικου έστειλε έγγραφο προς τον διοικητή της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής με το οποίο γνωστοποιεί ότι δεν έχει νομική δυνατότητα «να χορηγήσει εντολή, ή άδεια για επιχείρηση, ή ενέργεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης», ενώ τονίζει τις ποινικές ευθύνες των γιατρών αν δεν πράξουν, όσα οφείλουν, για τη σωτηρία ασθενούς.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό της η εισαγγελέας "ο γιατρός έχει το δικαίωμα, αλλά επέχει και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, να προβεί κατά τους κοινώς παραδεκτούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία που θεωρείται αναγκαία για τη σωτηρία ή τη διασφάλιση της ζωής ή της υγείας του ασθενούς. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει να θεωρηθεί ως δράστης εγκλήματος δια παραλείψεως".

Έτσι, η κ. Ράικου ζητά από τους γιατρούς να υπερασπισθούν το έννομο αγαθό της ζωής έναντι εκείνου του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του ασθενούς και τους παρακινεί να επιχειρήσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τους απεργούς "προς αποφυγή μη αναστρέψιμης βλάβης της υγείας τους, οι οποίες άλλωστε (σσ. ιατρικές ενέργειες) φέρουν τον χαρακτήρα «κοινωνικά πρόσφορης πράξης» μη συγκρουόμενης προς την κοινωνική ηθική τάξη, προς την οποία ευρίσκεται σε απολύτως παράλληλη θέση, καθώς η επιλογή μεταξύ του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως της ζωής του ασθενούς και αυτού τούτου του έννομου αγαθού της ζωής, αναμφισβήτητα προσβλητέο παρίσταται το πρώτο των ως άνω δικαιωμάτων".

Τελεσίγραφο κυβέρνησης στους μετανάστες

Την αποφασιστικότητά της, σκοπεύει να δείξει η κυβέρνηση στο θέμα της απεργίας πείνας των μεταναστών στο κτίριο της Υπατίας, αφού αποστέλλει τελεσίγραφο στους μετανάστες, με το οποίο τους προειδοποιεί πως ή θα αποδεχθούν την πρόταση που έχει κατατεθεί ή θα απελαθούν.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση των μεταναστών έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς συνεχίζουν την απεργία πείνας για 43η ημέρα, εν μέσω κακοκαιρίας.

Οι μετανάστες φιλοξενούνται στο κτίριο της Υπατίας και το Εργατικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη και μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί τη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία αποκλείει μαζική νομιμοποίηση μεταναστών και στοχοποιεί τους διαπραγματευτές και τις ομάδες αλληλεγγύης.


Εκπρόσωποι των μεταναστών δηλώνουν ότι το καθεστώς ανοχής για 6+6 μήνες που προτείνει η κυβέρνηση δεν τους ικανοποιεί και δεν είναι η κατάλληλη απάντηση μετά από 43 ημέρες απεργίας πείνας.


Επιπλέον τονίζουν ότι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους.


Όπως αναφέρουν οι γιατροί που παρακολουθούν τους μετανάστες, που φιλοξενούνται στο κτίριο της Υπατίας, οι απεργοί πείνας που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είχαν συμπτώματα αφυδάτωσης και μυϊκούς σπασμούς, ενώ ορισμένοι βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη νεφρική ανεπάρκεια.


Συγκεκριμένα ανακοίνωσαν πως μέσα στην ημέρα αναμένεται να διακομισθούν στα νοσοκομεία τουλάχιστον 10 μετανάστες.

Θυμίζουμε πως σε νοσοκομεία νοσηλεύονται ήδη 89.

Στον χώρο της Υπατίας έχουν φτάσει γιατροί από το Λαϊκό Νοσοκομείο και το Σωτηρία για να συνδράμουν εάν χρειαστεί.


πηγη