Μεγαλύτερες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη έχουν όσοι γίνονται φαλακροί από το 20ο έτος της ηλικίας τους, όπως υποστηρίζει μελέτη Γάλλων επιστημόνων.

Η έρευνα διεξήχθη από το πανεπιστήμιο «Ντεκάρτ» του Παρισιού, το Ινστιτούτο Κιουρί και το νοσοκομείο «Ζορζ Πομπιντού», με επικεφαλής το Φιλίπ Ζιρό και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Oncology.

Οι μελετητές για 28 μήνες σύγκριναν 388 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και 281 υγιείς και διαπίστωσαν πως οι πρώτοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μείνει φαλακροί από τα 20 τους.

«Η φαλάκρα στην ηλικία των 20 ετών μπορεί να αποτελεί ένα από τους εύκολα προσδιορίσιμους παράγοντες κινδύνου, αλλά περισσότερες μελέτες πρέπει να γίνουν πλέον για να το επιβεβαιώσουν», υποστήριξε ο Ζιρό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον εντοπισμό των «ευαίσθητων ομάδων» για καρκίνο του προστάτη θα πραγματοποιούνται διαγνωστικοί έλεγχοι και προληπτική χημειοθεραπεία (σε ορισμένες περιπτώσεις) .

Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι στη δεύτερη θέση όσον αφορά τη συχνότητά του με 255.000 άνδρες να έχουν τη ζωή τους σε ετήσια βάση.

Επίσης, η φαλάκρα εμφανίζεται στους μισούς άνδρες κάποια στιγμή της ζωής τους.

Στο παρελθόν μελέτες έδειξαν πως σχετίζεται η φαλάκρα με τις ανδρογόνες ορμόνες οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τον καρκίνο του προστάτη.

Ιωάννα Μαμάη


πηγη