Εκτός από τις έξωθεν φωνές περί χρεοκοπίας, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση, ενώ εκτιμά ότι απατώνται όσοι πιστεύουν ότι θα τελειώσουν τα προβλήματα με την λήξη του Μνημονίου.






Αναφερόμενος στο μέγεθος και το βάθος της ελληνικής κρίσης στο πλαίσιο ομιλίας του με θέμα «προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, τόνισε πολλές φορές ότι για να εισέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης χρειάζονται χρόνια και τεράστιες προσπάθειες.

Εκτός από το ότι "βλέπει" τον υπαρκτό κίνδυνο χρεοκοπίας, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης εκτιμά ότι απατώνται όσοι ισχυρίζονται ότι με τη λήξη του Μνημονίου το 2013 τελειώνουν και τα προβλήματα.


Χαρακτήρισε επίσης δύσκολη υπόθεση τη σωτηρία της χώρας, ενώ επισήμανε ότι όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τίποτα. «Δεν υπάρχουν λύσεις για να βγούμε από το πρόβλημα», σημείωσε.



Σχολιάζοντας τις διαδικασίες επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξήγησε ότι ακολουθεί τους ίδιους κανόνες για όλες τις χώρες και πως το επιτόκιο είναι δεδομένο.


Επικαλούμενος τα αποτελέσματα τελευταίας μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, σημείωσε ότι ούτε η Ελλάδα ούτε άλλες χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία επειδή θα κλείσουν για πολλά χρόνια οι αγορές.



Ως προϋποθέσεις για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη ανέφερε τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


«Πρέπει να γίνει ένα ελληνικό Μνημόνιο μεταξύ των πολιτικών και των πολιτών, ώστε όλοι να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση που βρισκόμαστε και να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Ακόμα και στην περίπτωση λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης, το χρέος για τη χώρα μας είναι βαρύ», υπογράμμισε.


Δήλωσε, τέλος, υπέρμαχος του ευρωομολόγου, τονίζοντας ότι είναι η μόνη λύση για τη σωτηρία και ότι ήταν και σκέψη του Ζακ Ντελόρ πριν από μερικά χρόνια.


Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, που μεταξύ άλλων κατηγόρησε για επικίνδυνο λαϊκισμό τη Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τη στάση της απέναντι στο Μνημόνιο.



Μαρίνα Κουτσούμπα


πηγη