Η παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Αίγυπτο. Μια παραίτηση που ήρθε μετά από τον αδιάκοπο αγώνα των Αιγύπτιων πολιτών, οι οποίοι είπαν ένα μεγαλοπρεπές “Φτάνει” στη δυναστεία που βασάνιζε τον τόπο εδώ και τρεις δεκαετίες.Τα 30 χρόνια του Χόσνι Μουμπάρακ στην εξουσία έφεραν στο τέρμα της ανοχής και της αντοχής τον λαό της Αιγύπτου.

Από τον Οκτώβριο του 1981 , οπότε και δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Σαντάτ, ο Μουμπάρακ ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η διαφθορά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου αυξάνεται δραματικά.

Οι πολίτες ζουν υπό το καθεστώς ενός νόμου που θέτει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπου κάθε αξιωματούχος μπορεί με βάση το νόμο να παραβιάσει το ιδιωτικό άσυλο ενός πολίτη και να προχωρήσει σε αναίτιες συλλήψεις.

Μετά από 30 χρόνια καταπίεσης λοιπόν, οι Αιγύπτιοι ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας τα αυτονόητα:

Ισότητα,Ελευθερία και Aξιοπρέπεια Λίγο πριν την έναρξη των διαδηλώσεων:

Another Egyptian Man Sets Himself on Fire

Το έναυσμα το πήραν από την παραίτηση του Μπεν Άλι στην Τυνησία, η οποία ήρθε μετά από μαζικές διαδηλώσεις των Τυνήσιων.

“Αφού μπορούν αυτοί, μπορούμε κι εμείς”, ε
ίπαν οι Αιγύπτιοι κι έτσι στις 25 Γενάρη ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους του Καϊρου, ζητώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ.

Τότε κανείς στη διεθνή κοινότητα αλλά ούτε και στην ίδια την Αίγυπτο δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο αγώνας θα είχε αποτέλεσμα.

Η αστυνομία συγκρούεται με εξοργισμένους διαδηλωτές που δηλώνουν “χορτασμένοι” από φτώχια, ανεργία και διαφοθορά.
Dozens of Egyptians protested against the... - no comment

Μέρα με τη μέρα οι διαδηλώσεις σκορπίζονται παντού στη χώρα. Αλεξάνδρεια και Σουέζ πρωτοστατούν, ενώ η αστυνομία, εκτελώντας τις εντολές του Μουμπάρακ, αρχίζει και σκοτώνει αδιακρίτως διαδηλωτές.

Στις 28 Γενάρη, 26 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.
Μία ημέρα μετά, ο Αιγύπτιος πρόεδρος διαλύει την κυβέρνηση του και φτιάχνει καινούρια, χρίζοντας τον Ομάρ Σουλεϊμάν ως αντιπρόεδρο, τη στιγμή που οι νεκροί διαδηλωτές αυξάνονται δραματικά και φτάνουν τους 74.

Egyptian president sacks cabinet after protests

Παρά τους νεκρούς και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, οι Αιγύπτιοι δηλώνουν παρόντες σε όλες τις διαδηλώσεις, ενώ η παρουσία του στρατού δεν τους πτοεί.

Την 1η Φλεβάρη, σε τηλεοπτικό διάγγελμα του ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωση που φυσικά δεν ικανοποιεί το αίτημα για παραίτηση.

Αν και υπόσχεται συνταγματικές αλλαγές, οι Αιγύπτιοι έχουν πάψει πια να πιστεύουν το οτιδήποτε και πλέον εκατομμύρια σπεύδουν στο “σύμβολο του Αγώνα” την πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα μένει άναυδη από την επιμονή των Αιγυπτίων, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται σε δύσκολη θέση, καθότι ο Μουμπάρακ τους “βολεύει” να παραμείνει στην εξουσία.

Protester shot during Egypt clashes

Στις 4 Φλεβάρη, πραγματοποιείται η μεγαλειώδης ειρηνική διαδήλωση σε μια ημέρα που ορίστηκε ως “Ημέρα Αποχώρησης” για τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Η πορεία αυτή έπεισε ακόμα και τον τελευταίο ηγέτη του κόσμου αυτού, ότι οι Αιγύπτιοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Egyptian protests grow larger, louder

Στις 10 Φλεβάρη, η αρχή του τέλους είχε φτάσει. Όλη την ημέρα, ο κόσμος περίμενε το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ, και όλοι έλεγαν ότι θα παραιτηθεί.

Αντ' αυτού, ο αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Σεπτέμβρη, εξαγριώνοντας για μια ακόμη φορά τους Αιγύπτιους.

Τελικά ένα 24ωρο αργότερα, την Παρασκευή (11/2) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοινώνει και επίσημα την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ και τη μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατό μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο λαός της Αιγύπτου είχε νικήσει κατά κράτος την δυναστεία του Μουμπάρακ...
Mubarak steps down

Άγγελος Ανδρέου


πηγη