Καλλιστεία καθαρόαιμων αλόγων και μάλιστα με προεδρικό διάταγμα του ισχυρού άνδρα του Τουρκμενιστάν, θα διεξάγονται κάθε χρόνο στη χώρα.

Ο δικτάτορας της χώρας, Gurbanguly Berdimuhammedow, ανακοίνωσε πως οι νέοι ιππικοί αγώνες, θα γίνονται κάθε Απρίλιο, με σκοπό μεταξύ των “διάσημων” για την αντοχή, την ταχύτητα και την ομορφιά τους αλόγων, με στόχο την ανάδειξη της αρχαίας ράτσας Akchal-Teke.

Φιλοδοξία του Berdimuhammedow, ο οποίος μάλιστα θεωρείται άριστος ιππέας, είναι η “προώθηση της δόξας του θείου αλόγου κούρσας Akchal-Teke σε όλον τον κόσμο”.

Τα άλογα της εν λόγω ράτσας, θεωρούνται ηρωικό είδος αλόγων, που στις πολεμικές συρράξεις έσωζαν τη ζωή των αναβατών τους, δίδονται συχνά ως δώρα σε ξένους ηγέτες, που επισκέπτονται το Τουρκμενιστάν, ενώ παρουσιάζονται και στη σημαία της χώρα.

Σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο δεν ζουν περισσότερα από 3.500 άλογα αυτής της ράτσας, τα περισσότερα στο Τουρκμενιστάν και τη Ρωσία, αλλά και σε επιλεγμένους σταύλους στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Τα καλλιστεία αλόγων θα συνοδεύονται από διαγωνισμούς με βραβεία για το καλύτερο χαλί με θέμα τα άλογα, το καλύτερο πορτρέτο και το καλύτερο γλυπτό.


πηγη