[IMG]http://img132.**************/img132/8150/60cd.jpg[/IMG]
Τη διεύρυνση των συνεργασιών του με τηλεοπτικούς σταθμούς και διαδικτυακούς τόπους στην Ελλάδα προωθεί η τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Europarl TV, η οποία στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει νέες συνεργασίες με διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση όχι μόνο στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά και στο μέσο Ευρωπαίο πολίτη.
Οπως αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία παρέθεσαν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, και ο επικεφαλής της ομάδας του Europarl TV, Γιώργος Κασσιμάτης, το κανάλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες της ενημέρωσης όσο και στους πολίτες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αφού διαθέτει πρόγραμμα ακόμα και για τα μικρά παιδιά.

Ειδικότερα όσον αφορά στους επαγγελματίες, το διαδικτυακό κανάλι παρέχει ενημερωτικό περιεχόμενο σε τηλεοπτικούς σταθμούς με ελεύθερα δικαιώματα χρήσης για κάθε θέμα που αποτελεί πεδίο προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των θεσμών της και στο πλαίσιο αυτό απευθύνθηκε ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας προς όλους τους ενδιαφερομένους.

Υπηρεσία για πολίτες
Η προσπάθεια του Europarl έχει μεγάλη σημασία, είπε η κα Κράτσα, αφού, εκτός από το να βοηθήσει τους επαγγελματίες, έχει σκοπό να διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες που έχει για ενημέρωση ο Ευρωπαίος πολίτης. «Στόχος είναι η πολιτική επικοινωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια περίοδο που με τη Συνθήκη της Λισαβόνας έχει αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες», ανέφερε η κα Κράτσα, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια προσπάθεια που υπηρετεί την Ευρώπη ως ιδέα, ως πολιτικό σχέδιο.
Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο συζήτησης και διαλόγου τόσο για τους πολίτες, τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς, ενώ παράλληλα απευθυνόμαστε και στο διεθνές περιβάλλον.
Η Ε.Ε. επενδύει στα νέα μέσα και στα κοινωνικά δίκτυα. Ενδυναμώνουμε τη σελίδα μας στο Twitter, στο My space και στο Facebook, ακολουθώντας μια νέα στρατηγική επικοινωνίας με στόχο τη συμμετοχικότητα στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των θεμάτων στις επιτροπές, πέρα από τις εργασίες των οργάνων στις Βρυξέλλες. Μέσα από τη διεργασία αυτή ενημερώνεται ο πολίτης για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του δίνεται η δυνατότητα να παρέμβει».

Διαδικτυακή TV
Οπως ανέφερε ο κ. Γ. Κασσιμάτης, το κανάλι βγήκε στο διαδικτυακό αέρα το 2008 και πριν από μερικούς μήνες προχώρησε σε ευρεία αναβάθμιση. Το περιεχόμενό του παρέχεται σε 22 γλώσσες (όλες τις γλώσσες της Ε.Ε.) και οι παραγωγές του γίνονται σε υψηλή ποιότητα για χρήση τόσο από την παραδοσιακή τηλεόραση όσο και από διαδικτυακές πλατφόρμες.
Το Europarl TV συντονίζεται από 10 άτομα, τα οποία οργανώνουν την ανάγκη του περιεχομένου, ενώ την παραγωγή του κάνει η εταιρεία Mostra. Το τεχνικό μέρος έχει αναλάβει η εταιρεία TwoFour.
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα του Europarl TV, παρέχεται πρωτογενής πληροφόρηση, αλλά και περιεχόμενο με στόχο τη δημιουργία διαλόγου και συζητήσεων. Οπως τονίστηκε, καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλιστούν η αντικειμενικότητα και η πολυμέρεια του περιεχομένου και για το λόγο αυτόν παρακολουθείται διαρκώς από ειδική ομάδα.
Το περιεχόμενο του Europarl TV περιλαμβάνει δελτίο ειδήσεων 5 λεπτών από Δευτέρα έως Παρασκευή, συνεντεύξεις για διάφορα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο στις νεανικές ηλικίες.

Νέες συμφωνίες
Ο κ. Κασσιμάτης, αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενο του Europarl TV, χωρίς κανένα κόστος, στη βάση ενός μνημονίου συνεργασίας, που έχει ως μοναδική υποχρέωση την ενημέρωση της ομάδας για τα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με το περιεχόμενό του.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή του περιεχομένου, επισημάνθηκε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με το Euronews -έχουν γίνει ήδη 4 κοινές παραγωγές- ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται ότι θα υπάρξει συμφωνία και με το αμερικανικό δίκτυο CNN.
Επίσης, υπάρχουν συνεργασίες με κανάλια απ' όλη την Ευρώπη, καθώς και με ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ έχουν αρχίσει συνομιλίες για συνεργασία με τη RAI και την Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της Αυστρίας.

Στην Ελλάδα εξετάζεται η συνεργασία με το κανάλι της Βουλής.




naftemporiki