Σε έκθεσή του το ΔΝΤ εισηγείται στην κυβέρνηση τη θέσπιση τεσσάρων φορολογικών κλιμακίων και μάλιστα προτείνει την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής στην πρόταση του προβλέπει την αντικατάσταση του με έκπτωση από τον τελικό φόρο κατ' ανώτατο όριο 2.160 ευρώ ενώ προτείνει επίσης τέσσερα φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των διαφόρων εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και κατάργηση της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογουμένους.

Στην πολυσέλιδη έκθεση προτείνει τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων και όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο για τα δημόσια ταμεία, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μετατόπιση του φορολογικού βάρους.

Η έκθεση του τεχνικού κλιμακίου θα ληφθεί υπόψη για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού, η κατάρτιση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.

Πάντως, η κατάργηση του αφορολογήτου θα είναι δύσκολο να υιοθετηθεί καθώς αναμένεται ότι θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. Το πιθανότερο είναι μια κλίμακα με λίγα, 3-4 κλιμάκια και αφορολόγητο όριο στις 8.000 ευρώ.

spirospero.gr