Εως και τουλάχιστον την Πέμπτη αναμένεται να διαρκέσει το πολικό ψύχος, καθώς ο καιρός θα παρουσιάσει από σήμερα σταδιακή επιδείνωση με κύριο χαρακτηριστικό την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τον παγετό κυρίως στα ηπειρωτικά, που στα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις στα ανατολικά πελάγη και θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ με εξασθένηση το πρωί της Τετάρτης.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στις ανατολικές όχι μόνο ηπειρωτικές, αλλά και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες κατά κανόνα θα είναι ασθενείς, εκτός από τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά και τη Μαγνησία όπου πρόσκαιρα θα είναι εντονότερες.

Από το απόγευμα της Τετάρτης έντονες χιονοπτώσεις προβλέπονται στη δυτική Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά και μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες κυρίως κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές.

Στην Αττική θα σημειωθούν γενικά ασθενείς χιονπτώσεις ασθενείς κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.

Οδηγίες και συστάσεις από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

ΧΙΟΝΙ - ΠΑΓΕΤΟΣ ή ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ' όψιν, ανάλογα με τον προορισμό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)

2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να μη συμπίπτει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων

3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια

4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση

5. Να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους και να προβλέπεται ένας ελάχιστος εξοπλισμός

6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

7. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης

8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών

9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος

10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.
[Only registered and activated users can see links. ]