Επιτέλους νομοσχέδιο για κεραίες

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, και ρυθμίζει τα θέματα αδειοδότησης κεραιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

44_tower_antennasΚατατέθηκε επιτέλους στη Βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει και θέματα υπηρεσιών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Το νέο Παρατηρητήριο για την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία που προβλέπει το νομοσχέδιο θα κοστίσει περίπου 11 εκατ. ευρώ και στόχο έχει την online ενημέρωση του κοινού για τα επίπεδα εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε όλη την επικράτεια.


Επίσης, το νέο πλαίσιο απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδότησης κεραιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών (συμπεριλαμβανομένου των κεραιών κινητής τηλεφωνίας) δημιουργώντας την υπηρεσία μιας στάσης και την αυτοδίκαιη νόμιμη λειτουργία της κεραίας εφόσον μια δημόσια υπηρεσία δεν έχει αποφανθεί περί του αντιθέτου εντός τετραμήνου. Η ισχύς της διάταξης αυτής αφορά τις νέες αιτήσεις αδειοδότησης κεραιών, ενώ για τις υφιστάμενες αιτήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς αδειοδότησης, παρέχεται 24μηνη περίοδος προκειμένου να κλείσει το θέμα της αδειοδότησής τους.


Τέλος, το σχέδιο νόμου ρυθμίζει ζητήματα πιστοποίησης ραδιοηλεκτρονικού εξοπλισμού -κυρίως για την αποφυγή παρεμβολών- θέματα πιστοποίησης της κατάρτισης των ραδιοτεχνιτών, οργανωτικά θέματα του υπουργείου Υποδομών και τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου ραδιοσυχνοτήτων.

techpress.gr