Αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή οι άντρες που παίρνουν τα φάρμακα σαν "καραμέλες", σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων.

Την αποκαλυπτική έρευνα δημοσίευσε το βρετανικό περιοδικό ουρολογίας "British Journal of Urology International", στην οποία τονιζόταν πώς όσοι παίρνουν μέσα στη μέρα πάνω από δέκα φάρμακα, είναι 1,6 φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στύσης σε σχέση με όσους παίρνουν καθημερινά λιγότερα από δύο φάρμακα.


Η διαπίστωση αυτή ισχύει ακόμα και αν απομονωθούν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία, όπως η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το κάπνισμα κ.α.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ουρολόγο δρα Νταϊάνα Λοντόνιο του Ιατρικού Κέντρου Κάϊζερ Περμανέντε του Λος 'Αντζελες, συστήνουν στους γιατρούς όταν αντιμετωπίζουν ασθενείς με τέτοιου είδους σεξουαλικά προβλήματα να εξετάζουν τον αριθμό των φαρμάκων που παίρνουν συνολικά και να προσπαθούν να τον μειώσουν, αν είναι ιατρικά δυνατό.


Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν, μερικές τυπικές αλλαγές στο στυλ ζωής, όπως η αλλαγή διατροφής και η συχνότερη σωματική άσκηση, μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο στυτικών προβλημάτων.


"Ύποπτα" τα φάρμακα για την υπέρταση και τα αντικαταθλιπτικάΗ έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 37.700 άνδρες ηλικίας 46 - 69 ετών. Από αυτούς, περίπου τρεις στους δέκα (ποσοστό 29%) βρέθηκαν να έχουν μέτρια έως σοβαρά προβλήματα στύσης.


Περίπου το 60% των ασθενών του δείγματος έπαιρναν περισσότερα από τρία φάρμακα και το 25% τουλάχιστον δέκα, είτε συνταγογραφημένα από γιατρούς, είτε όχι. Όσο πιο πολλά και διαφορετικά φάρμακα έπαιρνε κανείς, τόσο φαινόταν να αυξάνεται η σοβαρότητα των σεξουαλικών προβλημάτων.


Όσο για τα φάρμακα που, κατά τους ερευνητές, φαίνεται να συσχετίζονται περισσότερο με τη συγκεκριμένη σεξουαλική δυσλειτουργία, είναι αυτά που αφορούν την υψηλή πίεση του αίματος, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά, καθώς και αυτά που μεταβάλλουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό.


Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει για ποιο λόγο και μέσω πoιου βιολογικού μηχανισμού συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρούν πιθανό ότι παίζουν ρόλο οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφορετικών φαρμάκων.


Πηγή: [Only registered and activated users can see links. ]


Αναδημοσίευση από:[Only registered and activated users can see links. ]