Σε συμφωνία για την είσοδο του Κατάρ στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική κατέληξε το απόγευμα του Σαββάτου (01.01) ο Γιώργος Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Εμίρη του Κατάρ σεΐχη Hamad Bin Khalifa Al Thani, και τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Εμιράτου, σεΐχη Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al Thani,




Με σπουδαία συνάντηση μπήκε ο μήνας του Οκτωβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υπογραφής επενδυτικής συμφωνίας, στην οποία προχωρά το Κατάρ στην Ελλάδα.


Μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο εμίρης του Κατάρ, Al Thani, υπογράμμισαν αμφότεροι τις σχέσεις εμπιστοσύνης και τις προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για την υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει την είσοδο κεφαλαίων του Κατάρ στην εταιρεία Μεταλλεία Χαλκιδικής "Ελληνικός Χρυσός".



Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση του Κατάρ στέλνει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και δείχνει την εμπιστοσύνη για αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνουν στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.


Η Ελλάδα είναι μία εν δυνάμει πλούσια χώρα που μέχρι τώρα έκανε κακή διαχείριση των πόρων της και του πολύ ικανού ανθρώπινου δυναμικού της ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.


Συμπλήρωσε ότι σκοπός είναι μια νέα μεταλλευτική πολιτική σε λατομεία και ορυχεία της χώρας, με έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο θαλάσσιο χώρο, με προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνολική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.


Αυτή είναι μια βιώσιμη στρατηγική, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι δεν θα αργήσει η ώρα που οι επενδυτές και όλοι οι Έλληνες θα βιώσουν την οικονομική ανάταξη της χώρας.


Ο κ. Παπανδρέου είχε συναντηθεί με τον εμίρη και τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο οι συνομιλίες τους τότε ήταν ανεπίσημες.


Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο πρωθυπουργός και ο εμίρης είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα μας.


Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, τα μέρη ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας τους στον τομέα των επενδύσεων. Αμοιβαία πρόθεσή τους είναι να εντείνουν τη συνεργασία τους για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων και ευκαιριών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Επενδυτικής Αρχής του Κατάρ, κυρίως στους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού, των μεταφορών, των εγκαταστάσεων σε λιμάνια και αεροδρόμια, στον τραπεζιτικό χώρο, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς.


Πρόθεση για επενδύσεις μέσω θυγατρικών



Βάσει του συμφωνητικού των δυο πλευρών, η Qatar Investment Authority είχε επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελληνική Δημοκρατία ακόμη και μέσω θυγατρικών της εταιριών, με συνολικό προϋπολογισμό - στόχο για επενδύσεις ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Αν και είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των Αράβων για το Ελληνικό, δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες του Μνημονίου.


Ο κρατικός επενδυτικός όμιλος του Κατάρ είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους στον κόσμο και διαχειρίζεται περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια.


πηγη