[IMG]http://img198.**************/img198/332/iosditikouneiloulargejp.jpg[/IMG]

Ψεκασμούς στο Μαραθώνα πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας (08/08) κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς από τα 17 βεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε όλη την Ελλάδα, τα 4 αφορούν την Αττική και συγκεκριμένα την περιοχή του Μαραθώνα.

Οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν οδηγίες για τον ψεκασμό από το Δήμο, ενώ οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, που βρίσκονται σε επιφυλακή, τονίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ΚΕΕΛΠΝΟ, το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ).

Ο ιός του ΔΝ μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Σημειώνεται πως, κρίνοντας από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων περιοχών όπου εμφανίστηκαν περιστατικά ή επιδημίες από ιό ΔΝ, αναμένεται συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα και κατά το τρέχον ή τα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου, έχει ιδιαίτερη σημασία η κατανόηση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών της νόσου με σκοπό τον προσανατολισμό των μέτρων πρόληψης και ελέγχου για τη νέα περίοδο.

Η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια, αποτελούν τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Μέτρα για την πρόληψη του ιού

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου, με επείγον έγγραφό του ζήτησε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να προχωρήσει άμεσα και στη λήψη μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου με το αίμα.

Αναλυτικά, τα μέτρα έχουν ως εξής:

- Εντατικοποίηση των ελέγχων. Το ΕΚΕΑ ζητεί να αρχίσει μοριακός έλεγχος του αίματος στο νομό Αττικής το ταχύτερο δυνατό. Σταδιακά, ο μοριακός έλεγχος θα επεκταθεί και στις μονάδες αίματος που συλλέγονται στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης).

- Απαγόρευση χρήσης του αίματος που έχει ήδη συλλεγεί. Κατ’ εξαίρεση, προτείνεται να γίνεται περιορισμένη χορήγηση των μονάδων αίματος που συνελέγησαν στο νομό Αττικής, το επίμαχο διάστημα, μόνο στα επείγοντα και μόνο στα μεταγγιζόμενα περιστατικά.

- Απαγόρευση χρήσης του πλάσματος που συγκεντρώθηκε μέχρι και τις 15 Ιουλίου

- "Καραντίνα" 28 ημερών για τους αιμοδότες που διαμένουν ή και επισκέφθηκαν αυτές τις περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων (Αττική, Ημαθία, Λάρισα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη) συμπεριλαμβανομένων και των "πολύτιμων" εθελοντών αιμοδοτών του στρατού που εξασφαλίζουν μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος.

Παρατηρητήρια - παγίδες για τα κουνούπια

Σε όλη τη χώρα, έχουν δημιουργηθεί 100 Κέντρα - Παρατηρητήρια, με ειδικές "παγίδες" για κουνούπια, οι οποίες αποστέλλονται στα ειδικά κέντρα (εργαστήρια Μικροβιολογίας ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Αθηνών και στο εργαστήριο παρασιτολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος που θα δείξει εάν είναι φορείς του ιού.

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 37.000 κουνούπια.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΤΣΑΡΕΛΗ


πηγη