Διακόσιοι περίπου ειδικά εκπαιδευμένοι "Ράμπο", που θα "ανιχνεύουν" κρούσματα φοροδιαφυγής και θα συντάσσουν άμεσα δικογραφίες εναντίον των παραβατών, χωρίς να αποκλείεται η κατ' επέκταση αποστολή των φοροφυγάδων ακόμη και στο αυτόφωρο.





Σύμφωνα με το "Βήμα" (30/07), τα στελέχη της νεοσύστατης αυτής υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα αναλαμβάνουν δράση, κυρίως με βάση καταγγελίας πολιτών, που θα συγκεντρώνονται σε νέο πενταψήφιο αριθμό.

Τον κύριο έλεγχο των συναλλαγών θα έχουν τα τμήματα Προστασίας της Οικονομίας, Προστασίας της Δημοσίας Περιουσίας, Φορολογικής Αστυνόμευσης καθώς κι αυτό της Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας.

Ο έλεγχος των φοροφυγάδων θα δοθεί στο Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης που διαθέτει 27 αστυνομικούς, από τους οποίους οι 14 είναι ειδικών καθηκόντων με γνώσεις σε φοροτεχνικά θέματα και οι 13 είναι ένστολοι γενικών καθηκόντων.

Ηδη η υπηρεσία αυτή έχει προχωρήσει μέχρι τώρα - στη δοκιμαστική της φάση - σε περίπου 20 ελέγχους με στόχους, μέχρι σήμερα, πρατήρια βενζίνης, εστιατόρια και καφετέριες.

Με βάση το νέο νόμο 3986/11 αν διαπιστωθεί παρακράτηση του ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρω, μη δήλωση φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ αλλά και μη έκδοση τουλάχιστον δέκα αποδείξεων ύψους 500 ευρω τότε συνίσταται αδίκημα κακουργηματικής φύσης κι οι παραβάτες που εντοπίζονται από την ΕΛΑΣ θα οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στο Αυτόφωρο.

Επιπλέον, το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας θα ασχολείται με υποθέσεις παράνομων ενεργειών κρατικών παραγόντων, δημοσίων υπάλληλων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης κι άλλων.

Τέλος το Τμήμα Κοινωνικής κι Ασφαλιστικής Προστασίας θα πραγματοποιεί κυρίως ελέγχους στην διαδικασία προμηθειών στα νοσοκομεία αλλά και στις συναλλαγές ιατρών. Ηδη συντάχθηκε δικογραφία σε βάρος τριών παρανομούντων ιατρών.


πηγη