Όσοι άνδρες δεν κοιμούνται καλά ή όσοι δεν κοιμούνται αρκετά, κινδυνεύουν να δουν την ερωτική τους διάθεση και ζωή κατά συνέπεια, να “πλήττονται” σημαντικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που επικαλείται η Telegraph.





Σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, η μείωση της τεστοστερόνης και η περιορισμένη διάθεση για ερωτική επαφή, είναι το αποτέλεσμα, για όσους κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες καθημερινά, για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της “αδυναμίας” που προκαλεί η έλλειψη ύπνου, τα επίπεδα όχι μόνο της τεστοστερόνης, αλλά και των υπόλοιπων ορμονών του οργανισμού, ελαττώνονται σταδιακά.

Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε υπό τον καθηγητή Eve Van Cauter και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό σύγγραμμα “Journal of the American Medical Association (JAMA)”.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, έχει αφιερώσει περισσότερο από μία δεκαετία, στις συνέπειες του κακού ύπνου για τον οργανισμό.

Για τις ανάγκες της, εξετάστηκαν 10 νέοι άνδρες, ηλικίας κατά μέσο όρο 24 ετών, όλοι σε καλή φυσική κατάσταση και χωρίς προβλήματα υγείας.

Χρειάστηκε να περάσουν τρία βράδια στο εργαστήριο, έχοντας κοιμηθεί συνολικά και τις τρεις ημέρες, όχι περισσότερο από 10 ώρες. Την τελευταία ημέρα, υποβάλλονταν σε εξέταση αίματος ανά 15 και 30 λεπτά.

Τις επόμενες οχτώ νύχτες, κοιμήθηκαν λιγότερο από 5 ώρες. Την τελευταία ημέρα κι αυτής της φάσης της “δοκιμασίας”, υποβάλλονταν επίσης σε αντίστοιχες εξετάσεις αίματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώθηκαν σημαντικά μετά από μία εβδομάδα “κακού” ύπνου, ενώ όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ορμόνης στον οργανισμό τους, παραδέχθηκαν πως είχαν και ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Σοφία Κατσαρέλη


πηγη