Results 1 to 6 of 6

Thread: ΜΠΑΣΚΕΤ

  1. #1

    ΜΠΑΣΚΕΤ

    ΠΑΟ

    Υπερπρωταθλητής Ευρώπης

  2. #2

    Παναθηναϊκός-Μακάμπι 78-70 (videos)

    Ο Παναθηναϊκός νίκησε τη Μακάμπι 78-70 και πανηγυρίζει το 6ο ευρωπαϊκό της ιστορίας του. Η όγδοη κούπα του πολυνίκη Ομπράντοβιτς. MVP του Final Four ο Διαμαντίδης. Ομπράντοβιτς: "Είμαι ερωτευμένος με το μπάσκετ". Η ανάλυση του Κώστα Φλεβαράκη στο Contra.gr: Ο τίτλος κατακτήθηκε με τη Μπαρτσελόνα (videos).





    Ετσι κρίθηκε

    Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός πήγε το παιχνίδι εκεί που ήθελε. Χαμήλωσε το τέμπο, έβγαλε με την άμυνά του εκτός αγώνα τον Σχορτσανίτη και τον Πάργκο (με φανταστική προσπάθεια του Καλάθη) και ανάγκασε τη Μακάμπι να “προδώσει” τις μπασκετικές αρχές της. Μάλιστα, όσο η επίθεση των πρασίνων δούλευε ικανοποιητικά (παίρνοντας σκορ κυρίως από τα πικ εν ρολ του Μπατίστ και τα σουτ του Διαμαντίδη) είχε και αέρα στο σκορ (18-13, 22-15).



    Οταν όμως η ομάδα του Ομπράντοβιτς δεν μπορούσε να έχει εύκολα σουτ κόντρα στη ζώνη του Μπλατ, η Μακάμπι μάζεψε την έτσι και αλλιώς όχι μεγάλη διαφορά κάνοντας κάτι απλό. Βάζοντας μακρινά σουτ (ο Εϊντσον ειδικά έκανε μεγάλη ζημιά). Παρά το γεγονός αυτό, ο Παναθηναϊκός εξακολουθούσε να κρατάει τα ηνία του αγώνα βρίσκοντας την κρίσιμη ώρα μεγάλα σουτ από τον Περπέρογλου και τον Σάτο (33-30 ημίχρονο).


    Αυτό που χρειαζόταν ο πρωταθλητής Ελλάδας για να ρίξει οριστικά στο καναβάτσο τη Μακάμπι ήταν ασφάλεια από τις θέσεις 2 και 3. Ο Ομπράντοβιτς την έψαξε μέσα από την απόδοση του Σάτο και του Νίκολας και δικαιώθηκε καθώς αμφότεροι ήταν οι πιο πολύτιμοι παίκτες του Παναθηναϊκού στο τρίτο δεκαλέπτο.Ο διστακτικός στο πρώτο ημίχρονο Κεντροαφρικανός μετατράπηκε σε σκόρερ ολκής από το τρίποντο με αποτέλεσμα οι πράσινοι να ανοίξουν τη διαφορά (59-47, 67-56) και να βάλουν πολύ γερά θεμέλια για το θριάμβό τους. Την ίδια ώρα ο Σχορτσανίτης έπεφτε στην παγίδα του εκνευρισμού και συμπλήρωνε τρία φάουλ.



    Απέμενε το κερασάκι στην τούρτα το οποίο μπήκε με δυσκολία. Και αυτό γιατί ο Παναθηναϊκός προβληματίστηκε από την πίεση τη Μακάμπι σε όλο το γήπεδο (φάνηκε σε εκείνο το σημείο ότι χρειαζόταν έναν ακόμη χειριστή της μπάλας) και κινδύνευσε να απωλέσει διαφορά 14 πόντων. Οι Ισραηλινοι πάλεψαν σαν λιοντάρια, μείωσαν σε 69-64 και 74-70 αλλά ο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν χαρακίρι. Ο Διαμαντίδης με μία έξοχη ασίστ στον Μπατίστ και ένα ζευγάρι βολών έβαλε την τελική υπογραφή στη νίκη του Παναθηναϊκού. Το 6ο είναι γεγονός.

    Τα δεκάλεπτα: 22-15, 33-30, 54-43, 78-70








    Το αστέρι


    Συνήθως επιλέγουμε τον παίκτη με τους περισσότερους πόντους ή το καλύτερο ranking. Ομως στην προκειμένη περίπτωση ειδική μνεία αξίζει ο άνθρωπος που άλλαξε τη ροή του αγώνα. Και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ρομέιν Σάτο. Ο Ομπράντοβιτς από τον πάγκο του φώναζε σούταρε και ο πρώην άσος της Σιένα τον δικαίωσε,έστω και καθυστερημένα. Με δύο κολλητά τρίποντα στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου χάρισε αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του.

    Απογοήτευση

    Για μία ακόμη φορά ο Σοφοκλής Σχορσανίτης αντιμετωπίστηκε αρκούντως αποτελεσματικά από την άμυνα του Παναθηναϊκού. Εκανε γρήγορα δύο φάουλ, νικήθηκε ψηλά από τους ψηλούς των πράσινων, βγήκε εκτός ρυθμού και δεν βοήθησε καθόλου.



    Νίκος Γιαννόπουλος


    πηγη

    Συνεχεια παρακατω

  3. #3
    Σχόλιo

    Eτυχε; Οχι βέβαια! Πέτυχε. Τίποτα, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Ο Παναθηναϊκός δεν έθελξε με την απόδοσή του αλλά φρόντισε να υπηρετήσει με συνέπεια το πλάνο του προπονητή του παίζοντας μεθοδικό και κυρίως αποτελεσματικό μπάσκετ. Ο Μίδας του ευρωπαϊκού μπάσκετ Ζέλικο Ομπράντοβιτς εξέπληξε και πάλι. Εκανε παίκτη πρώτης γραμμής τον Καλάθη, πήρε σημαντικές βοήθειες από τον Βουγιούκα και τον Μάριτς, χτύπησε κάθε αντίπαλο αλύπητα στις αδυναμίες του. Αποτέλεσμα; Ενας ακόμη ευρωπαϊκός θρίαμβος, ένα ακόμη αστέρι στη φανέλα, μία ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

    Τα δεκάλεπτα: 22-15, 33-30, 54-43, 78-70

    Παναθηναϊκός: Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18(7/10δ, 6ρ), Φώτσης 5(7ρ), Σάτο 13(3τρ, 7ρ), Νίκολας 14(2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16(1τρ, 5ρ, 9ασ), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4(6ασ), Καϊμακόγλου



    Μακάμπι: Πάργκο 12(5ρ, 6λ, 9ασ), Χέντριξ, Σαρπ, Μπλου 14(3), Ελιγιάχου 12(5ρ), Πνίνι 8(2τρ, 5ρ), Μπούρσταϊν, Έιντσον 17(2τρ, 7ρ), Μάτσαβαν 3(4ρ), Σχορτσανίτης 4


    Το live του τελικού σε σχολιασμό του Τάσου Μαγουλά:


    1ο δεκάλεπτο

    Το πρώτο καλάθι (2-0) είναι από τον Διαμαντίδη στον αιφνιδιασμό. Ακολουθεί αυτό του Βουγιούκα και 4-0 στο 1:30.


    Διαδοχικές τάπες των Φώτση και Βουγιούκα. Ο Παναθηναϊκός διατηρεί το προβάδισμα με δεύτερο καλάθι του Βουγιούκα (6-3).

    Ο Έιντσον ευστοχεί από τα 6μ75, αλλά ο Καλάθης απαντά άμεσα με λέι απ (8-6).




    To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά: Ξεκινάει με ζώνες ο Ομπράντοβιτς και πολύ... Διαμαντίδη. Καλές οι ασίστ, αλλά ο "Ζοτς" ξέρει ότι τον χρειάζεται να κάνει περισσότερα πράγματα. Τον θέλει να είναι όπως με την Μπαρτσελόνα στον πρώτο και στο δεύτερο αγώνα. Η Μακάμπι προσπαθεί να βρει τρόπο να περάσει πάσες στον Σχορτσιανίτη, αλλά η ζώνη κλείνει όλα τα κενά. Πολύ πάθος από τον Παναθηναϊκό από εκεί και τα δύο φάουλ του Βουγιούκα. Κάτι ακόμα. Δεν γίνεται τελικός στις πέντε το απόγευμα. Γι αυτό το μπάσκετ χάνει αντί να κερδίζει φιλάθλους. Άντε να δούμε.

    Το γκολ φάουλ του Αντώνη Φώτση μετά από επιθετικό ριμπάουντ κάνει το 11-8.




    To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά: Θεωρητικά είναι καλό νέο το δεύτερο φάουλ του Σχορτσιανίτη. Θεωρητικά διότι τώρα η Μακάμπι χάνει την δύναμη στην αντίπαλη ρακέτα, αλλά κερδίζει σε ταχύτητα. Πολύ συγκεντρωμένος ο Φώτσης σε άμυνα κι επίθεση το ίδιο και ο Καλάθης, δίνουν ανάσες στον Διαμαντίδη. Θέλει προσοχή ο Πάργκο που ξεκίνησε πασάροντας αλλά κάποια στιγμή θα αρχίσει να σκοράρει.

    Με τρίποντο του Πνίνι και βολές του Μπλου η Μακάμπι περνάει για πρώτη φορά μπροστά (11-13).



    Άμεση η απάντηση των "πρασίνων". Πικ εν ρολ με Μπατίστ, λέι απ του Διαμαντίδη και ξανά Μπατίστ (γκολ - φάουλ) για το 18-13. Εξαιρετική η άμυνα του Καλάθη στον Πάργκο.



    Το 22-15 από τον Διαμαντίδη που δημιουργεί και σκοράρει στο φινάλε της πρώτης περιόδου. Δείτε εδώ το φινάλε της πρώτης περιόδου.




    To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά: Μια χαρά πάνε τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό κι αυτό γιατί απελευθερώθηκε ο Διαμαντίδης. Με τη ζώνη είναι ξεκούραστος και παίζει την επίθεσή του βουρ για το MVP αν και τον ...απειλούν ο Φώτσης με τον Καλάθη. Ο Μπατίστ κάνει θραύση στο παλιό καλό πικ εν ρολ, αφού λείπει ο Σχορτσιανίτης. Για μία ακόμα φορά ο Παναθηναϊκός παίζει με χειρουργική ακρίβεια. Κτυπάει την Μακάμπι εκεί που πονάει.



    Νίκος Γιαννόπουλος


    πηγη


    Συνεχεια παρακατω

  4. #4
    2ο δεκάλεπτο

    Το τρίποντο του Έιντσον δίνει ανάσα στη Μακάμπι (22-18).



    Έχει και τρίποντο ο Διαμαντίδης προτού ο Μάτσβαν κάνει το 25-20. Δείτε εδώ το καλάθι του "3D".


    Ο Νίκολας σπάει το ρόδι για το 27-22, αλλά ο Έιντσον είναι "καυτός".




    To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά: Το πρόβλημα της ζώνης φαίνεται στον εκπληκτικό σήμερα Έιντσον. Βρήκε ο Μπλατ έναν παίκτη να κρατάει την ομάδα του μέχρι να επιστρέψει ο Σχορτσιανίτης και να αρχίσει να παίζει η Μακάμπι όπως θέλει. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να συνεχίσει να σκοράρει κι εκτός Διαμαντίδη διότι αν πάρει πολλές προσπάθειες, περισσότερες από όσες θα ήθελε ο Ομπράντοβιτς, σημαίνει επιπλέον κούραση. Ο Καλάθης βγήκε λίγο από τον αγώνα στην επίθεση.

    Τα τρίποντα κρατούν τη Μακάμπι κοντά (29-27). Έχει όμως την απάντηση ο Περπέρογλου από τη γωνία (31-27). Δείτε εδώ το καλάθι.


    Στο όριο του τριπόντου η διαφορά στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου μετά το μακρινό δίποντο του Σάτο (33-30). Δείτε εδώ το καλάθι.



    To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά: Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό με τη λογική ότι πέτυχε όλα όσα ήθελε. Έβαλε τον Διαμαντίδη στο παιχνίδι, κυριάρχησε στη ρακέτα, η ζώνη αντιμετώπισε τον Πάργκο, κέρδισε περισσότερα φάουλ απ' όσα η Μακάμπι. Τα τρίποντα της Μακάμπι δημιουργούν αυτό το +3 που είναι μικρό μεν αλλά ίσως να είναι... θαυματουργό. Διότι τίθεται το θέμα πόσα τρίποντα θα βάλουν οι παίκτες του Μπλατ. Βεβαίως είναι τα περισσότερα ελεύθερα και πάλι όμως οι ομάδες δεν γίνεται να στηρίζονται μόνο σε αυτά. Ο Σχορτσανίτης δεν φαίνεται ότι θα απειλήσει τον Παναθηναϊκό οπότε απομένει να μείνει ανενεργός και ο Πάργκο για να νικήσει ο Παναθηναϊκός.



    Νίκος Γιαννόπουλος


    πηγη


    Συνεχεια παρακατω

  5. #5
    3ο δεκάλεπτοΟ Μπατίστ κάνει το 35-30 (δείτε εδώ το καλάθι), αλλά ο Πάργκο πετυχαίνει, μέχρι τώρα, το καλάθι του τελικού.



    Η Μακάμπι με τον Σχορτσανίτη να σκοράρει περνάει μπροστά (36-35). Ο Νίκολας έχει έτοιμη λύση.


    Αυτή τη φορά ο Σάτο δεν διστάζει και σκοράρει από την κορυφή. Ξανά από το φτερό ο Κεντροαφρικανός και το "τριφύλλι" στο +7 (43-36). Δείτε εδώ και εδώ τα δύο τρίποντα.
    Έχει κι ο Νίκολας τρίποντο (46-39) μετά το γκολ φάουλ του Μπλου.


    Ο Καλάθης έρχεται έτοιμος από τον πάγκο, ενώ ο Φώτσης με κάρφωμα στέλνει τη διαφορά στο +11 (51-40). Δείτε εδώ το καλάθι.



    Ο Σάτο θέλει να τελειώσει μόνος του το ματς και... βομβαρδίζει το καλάθι της Μακάμπι από τα 6μ75 (54-43), απαντώντας στον Μπλου. To καλάθι των Ισραηλινών είναι εκπρόθεσμο και η διαφορά μένει σε διψήφια επίπεδα. Δείτε εδώ το καλάθι του Αφρικανού.



    To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά: [I]Αυτό ήταν. Μοίρασε το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός, ο Ομπράντοβιτς γύρισε το όπλο του Μπλατ και το έστρεψε προς τον κόουτς της Μακάμπι. Ο Διαμαντίδης δεν χρειάστηκε στο δεύτερο ημίχρονο μέχρι τώρα παρά μόνο για να στήσει σουτ. Το είπαμε ότι με... υπερβολικό τον Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός θα είχε πρόβλημα. Γι' αυτό και ο Ζοτς μετέτρεψε τον αγώνα σε έναν διαγωνισμό για σουτ. Αυτό έγινε. Η μπάλα γύρισε και μάλιστα στο τελευταίο τρίλεπτο χωρίς τον 3D, ο Παναθηναϊκός ήταν ακόμα καλύτερος διότι έπαιξε πιο γρήγορα. Θέλει προσοχή η άμυνα και τα σουτ στα πρώτα τέσσερα λεπτά και μετά ο αγώνας δεν θα γυρνάει ούτε στη σούβλα.


    Νίκος Γιαννόπουλος


    πηγη


    Συνεχεια παρακατω

  6. #6
    [/I]4ο δεκάλεπτο

    Ο Σχορτσανίτης καρφώνει και ρίχνει τη διαφορά κάτω από τους 10 (54-45).



    Η Μακάμπι μειώνει κι άλλο, αλλά ο Νίκολας "χτυπά" από την περιφέρεια (57-47).



    Ο Πνίνι προσπαθεί να κρατήσει τη Μακάμπι στο ματς (61-51), αλλά...



    Με γκολ - φάουλ του Ελιγιάχου, η ισραηλινή ομάδα μειώνει κι άλλο (63-56).




    To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά: Δεν χρειάζεται να πάει ο Παναθηναϊκός στη διαχείριση του χρόνου από τώρα. Να κάνει το παιχνίδι του, να ακουμπήσει την μπάλα στη ρακέτα, αφού ο Μπλατ κατέβασε το σχήμα του και να τελειώνει η ιστορία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η Μακάμπι να ελπίζει στο τέλος.

    Το μακρινό δίποντο του Νίκολας αποκαθιστά την τάξη στον τελικό (67-56).




    To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά: Salom που λένε και οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί. Χαίρετε και... χαίρεται κατά το κοινώς λεγόμενο. Η πιο σοβαρή ομάδα, η πιο πειθαρχημένη, η πιο σκληρή και αυτή που πάλεψε σε κάθε φάση νίκησε. Η φάση που έκρινε τον αγώνα είναι το επιθετικό ριμπάουντ του Μπατίστ μετά τις χαμένες βολές τους. Είναι το πάθος του... πιτσιρικά, η ζέση να πάρει το πρωτάθλημα Ευρώπης για τρίτη φορά. Το μοναδικό ζήτημα για τον Παναθηναϊκό είναι ο...MVP. Διαμαντίδης; Σπουδαίος. Μπατίστ; Καθάρισε τον αγώνα. Νίκολας και Σάτο, έβαλαν τις βάσεις για την νίκη. Διαλέξτε κάτι πιο απλό: ΟΜΑΔΑ. Θα είναι λάθος να πάει σε έναν παίκτη το βραβείο του πολυτιμότερου διότι κέρδισε, θριάμβευσε η ομάδα.

    Στα 2:11 πριν από το τέλος ο Διαμαντίδης έχει 2/2 και κάνει το 69-57.



    Χάνεται η αυτοσυγκέντρωση και η Μακάμπι κάνει ένα μίνι σερί (69-62).



    Το ριμπάουντ καταλήγει στα χέρια του Ελιγιάχου, ο οποίος μειώνει κι άλλο (69-64) στο 1:20.



    Μπατίστ και Διαμαντίδης καθαρίζουν την... μπουγάδα (73-64).



    To σχόλιο του Τάσου Μαγουλά: Πλάκα στην πλάκα, ο Ομπράντοβιτς τέτοιους θέλει. Γύρισε κάπως τον αγώνα η Μακάμπι κυρίως λόγω της αδράνειας του Διαμαντίδη για δύο επιθέσεις, αλλά η επιλογή του Μπλατ να μην κάνει φάουλ ένα λεπτό πριν το τέλος και η πάσα του αρχηγού στον Μπατίστ τελείωσαν την όποια αγωνία. Μία αγωνία που περισσότερο οφειλόταν στον δισταγμό των περιφερειακών του Ομπράντοβιτς να κινήσουν την μπάλα γρήγορα παρά στην ποιότητα της Μακάμπι. Ότι κι αν συνέβη, η ιστοριά δεν ασχολείται με αυτό. Μιλάει για το έκτο ευρωπαϊκό σε 16 χρόνια, μία επιτυχία που ανήκει πρωτίστως σε αυτούς που από το 1988 ματώνουν κάθε χρόνο και περισσότερο. Το αξίζουν.

    Στα 30'' το σκορ είναι 74-68 με τις βολές του Έιντσον. Στα 19'' ο Ελιγιάχου κάνει 74-70 μετά τις 0/2 του Νίκολας.


    Με τις βολές του Σάτο ο Παναθηναϊκός κατακτά τον τίτλο για 6η φορά στην ιστορία του.

    Tέλος του αγώνα










    Νίκος Γιαννόπουλος


    πηγη

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •