Μάλλον αποτελεί θέμα χρόνου, η πολιτική αμφίεση κληρικών, ή τουλάχιστον κάποιων εξ’ αυτών … Μια απόφαση που σίγουρα θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της εκκλησίας, καθώς δεν συζητήθηκε στην έκτακτη σύγκληση της ιεραρχίας τον περασμένο Οκτώβριο , αλλά δρομολογείται εκ των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου .






Σύμφωνα λοιπόν με κύκλους της Αρχιεπισκοπής, η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, να εντάξει και την εκκλησία σε περιορισμό προσλήψεων και συγκεκριμένη στην αναλογία 5 συνταξιοδοτήσεις για μια πρόληψη , οδήγησαν στο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, να εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε εθελοντές κληρικούς που θα χειροτονηθούν να ασκούν το επάγγελμα που είχαν ως λαϊκοί και να φορούν την λαϊκή (πολιτική) περιβολή κατά την ώρα της εργασίας.

Ήδη για το ενδεχόμενο αυτό ενημερώθηκαν από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την περασμένη Παρασκευή (04/02), περίπου 25 υποψήφιοι κληρικοί σε σύναξη που πραγματοποιήθηκε σε κτίριο της Αρχιεπισκοπής στην Πλάκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Γαβριήλ Παπανικολάου φέρεται να ενημέρωσε αρχικά τους υποψηφίους κληρικούς για την ρύθμιση του «5-1» εξηγώντας ότι αυτή αφορά το σύνολο του Δημοσίου και δεν θα εφαρμόζεται σε κάθε επιμέρους υπηρεσία του στενότερου ή ευρύτερου Δημοσίου Τομέα ή στα ΝΠΔΔ.

Αυτή άλλωστε ήταν και η ενημέρωση που είχε η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου όταν επισκέφθηκε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση προκειμένου να του επιδώσει την απόφαση της Ιεραρχίας με την οποία ζητά 300 θέσεις κληρικών για το τρέχον έτος.

Στο πλαίσιο της εσωτερικής κατανομής αυτών των μισθοδοτούμενων θέσεων – εφόσον βέβαια η Κυβέρνηση τις αποδώσει στην Εκκλησία της Ελλάδος – τότε στην Αρχιεπισκοπή αντιστοιχούν 10 θέσεις νέων κληρικών. Όμως όπως φέρεται να είπε ο π.Γαβριήλ οι υποψήφιοι προς χειροτονία αγγίζουν τους 40.

Έτσι σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο π. Γαβριήλ εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν τον ζήλο να γίνουν κληρικοί και έχουν κάποια εργασία θα μπορούσαν κατ’ οικονομία να συνεχίσουν να την ασκούν μέχρι να τελειώσει η ισχύς του μέτρου οπότε τότε θα ενταχθούν κανονικά στο μισθολόγιο.

Στο πλαίσιο αυτό εφόσον το επιτρέπει η φύση του επαγγέλματος που σήμερα ασκούν θα μπορούν μετά την χειροτονία τους να φορούν τα ράσα ή αν δεν επιτρέπεται για λόγους πρακτικούς ή από τον κανονισμό της εργασίας θα γίνεται η εξαίρεση να φορούν λαϊκή (πολιτική) περιβολή.

Μάλιστα έφερε και δύο παραδείγματα κληρικών που ο ένας εργάζεται σε ιδιωτική τράπεζα και ο άλλος ως ταχυδρόμος και μετά την εργασία τους ασκούν τα εφημεριακά καθήκοντά τους.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε αρχικά έκπληξη στους παριστάμενους υποψηφίους κληρικούς ωστόσο αρκετοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την επιθυμία να χειροτονηθούν έστω και χωρίς διορισμό.

Ακολούθως στους υποψηφίους απευθύνθηκε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ο οποίος επανέλαβε όσα είχε πει ο Πρωτοσύγκελος σημειώνοντας ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και η Αρχιεπισκοπή θα εξετάσει αν μπορεί ένας υποψήφιος να συνεχίσει και μετά την χειροτονία του να ασκεί το επάγγελμα που έχει σήμερα ως λαϊκός και φυσικά αν θα μπορεί να φοράει λαϊκή περιβολή ή τα ράσα του. Κατά τις ίδιες πηγές ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να εξέφρασε την άποψη, μιλώντας προς τους υποψηφίους κληρικούς, ότι όσοι χειροτονούνται κατευθείαν, χωρίς προηγουμένως να έχουν εργαστεί, «είναι λίγο καλομαθημένοι».

Πάντως αν η πρόταση του Αρχιεπισκόπου εφαρμοστεί θα είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες που μαζικά κληρικοί θα ασκούν κάποιο επάγγελμα με λαϊκή (πολιτική) περιβολή, ενω θα υπηρετούν ως κληρικοί χωρίς μισθό αλλα με κάποιο βοήθημα.

Ήδη η συγκεκριμένη πρόταση, προκέλεσε τα πυρά συντηρητικών ιεραρχών οι οποίοι κάνουν λόγο για προτεσταντικού τύπου επιρροές , αλλά και ότι η εκκλησία έχασε μια μάχη με την πολιτεία στο θέμα των προσλήψεων που δεν έδωσε ποτέ.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για μια κίνηση που χαρακτηρίζεται "μονόπλευρη", κύκλοι της Αρχιεπισκοπής διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει θέμα χειροτονίας κληρικών με λαϊκή περιβολή αν δεν υπάρξει έγκριση της Ιεράς Συνόδου. Μόνη εξαίρεση ισχύει για γιατρούς, δικαστικούς και στρατιωτικούς.





πηγη